Znamenita kupola v Panteonu. Foto: AP
Znamenita kupola v Panteonu. Foto: AP

Za uvedbo vstopnine se je po dogovoru z rimsko škofijo odločilo italijansko ministrstvo za kulturo.

Denar, ki ga bodo zbrali s prodajo vstopnic, nameravajo porabiti za vzdrževanje nekdanjega rimskega templja, ki je bil zgrajen med letoma 27 in 25 pred našim štetjem. Vstopnice naj bi pripomogle tudi k boljšemu nadzoru obiskovalcev.

Trenutno Panteon vsako leto obišče sedem milijonov ljudi, zaradi česar je ogromna rotunda z devetmetrsko odprtino v kupoli eden najbolj obiskanih spomenikov v Rimu.

Gre za eno najbolj obiskanih znamenitosti v večnem mestu. Foto: AP
Gre za eno najbolj obiskanih znamenitosti v večnem mestu. Foto: AP

"Z izkupičkom od vstopnic lahko izvedemo restavratorska in sanacijska dela na spomeniku ter muzejsko ureditev zadnjega dela," je pojasnil italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano, ki podpira višje cene vstopnic za italijanske muzeje. "Obstaja etični razlog: Če je nekaj dragoceno, je treba za to tudi plačati," je dodal.

Zadnje pokopališče italijanskih kraljev

Panteon stoji v središču Rima, nedaleč od trga Navona. Gradnja Panteona je bila dokončana v času rimskega cesarja Hadrijana. Približno 1700 let je imel rimski Panteon največjo kupolo na svetu glede na notranji premer. V 7. stoletju so ga posvetili v cerkev. Kot Rimskokatoliška cerkev se uradno imenuje cerkev svete Marije in mučencev. V Panteonu so pokopane številne znane osebnosti, med njimi slikar Rafael (1483–1520) in italijanski kralji.

Vstopnina za obisk Panteona ni odgnala turistov