Foto: EPA
Foto: EPA

Med prvo deseterico najdražjih mest za tujce najdemo šest azijskih, tri evropska in ameriško mesto.

Azijskemu finančnemu vozlišču na lestvici sledita turkmenska prestolnica Ašhabad in japonsko glavno mesto Tokio.

10 najdražjih mest za tujce

1. Hongkong
2. Ašhabad
3. Tokio
4. Zürich
5. Singapur
6. New York
7. Šanghaj
8. Bern
9. Ženeva
10. Peking

Med najdražjimi mesti za tujce je med prvimi desetimi kar šest azijskih. Singapur je sicer nazadoval s tretjega na peto mesto. V prvi deseterici pa so še tri švicarska mesta, in sicer Zürich na četrtem, Bern na osmem in Ženeva na devetem mestu.

Med ameriškimi mesti se je med prvih deset najdražjih mest za življenje tujcev uvrstil le New York, ki pa se je povzpel za tri mesta, na šesto mesto. Ne glede na to so se stroški življenja v ameriških mestih za tujce zvišali, kar gre pripisati močnemu dolarju.

Med evropskimi mesti se je za tujce podražilo življenje v Londonu, ki je zasedel 19. mesto na lestvici, življenje v Parizu pa se je na račun depreciacije evra glede na dolar pocenilo, tako da je francoska prestolnica zdrsnila s 47. na 50. mesto.

Najcenejši so stroški življenja za tujce v mestih Karači v Pakistanu, Biškek v Kirgiziji, Taškent v Uzbekistanu, Windhoek v Namibiji in Tunis v Tuniziji.

Raziskava mednarodnega svetovalnega podjetja temelji na stroških življenja, izračunanih na prehodu iz februarja v marec, ko se večina držav še ni spoprijemala s posledicami pandemije covida-19. Avtorji še ne vedo, kako bo kriza, ki jo je povzročil novi koronavirus, vplivala na mobilnost. Mogoče pa je, da tujci ponekod ne bodo želeli več ostati, poudarjajo.