V notranjosti Hrvaške bodo v času velikonočnih praznikov odprti skoraj vsi nastanitveni objekti. Foto: EPA
V notranjosti Hrvaške bodo v času velikonočnih praznikov odprti skoraj vsi nastanitveni objekti. Foto: EPA

Lani so turistične skupnosti iz posameznih hrvaških občin med velikonočnimi prazniki našteli 36.000 prihodov in 140.000 prenočitev. Turistične skupnosti iz Kvarnerja in iz Dubrovniško-neretvanske županije za letošnje velikonočne praznike napovedujejo več kot 20-odstotno rast prometa v primerjavi z istim obdobjem lani. V Istri in Zadrski županiji pričakujejo 16 do 20 odstotkov večji promet kot lani, v Šibeniku pa menijo, da bo promet večji le za 10 odstotkov.

V notranjosti Hrvaške, kjer bodo med velikonočnimi prazniki odprti skoraj vsi nastanitveni objekti, turistične skupnosti napovedujejo do 20-odstotno rast prometa, v Zagrebu pa celo nad 20-odstotno. Na Jadranu bo odprtih od 40 do 80 odstotkov hotelov, v Opatiji, kjer za velikonočni konec tedna pričakujejo okoli 15.000 turističnih prenočitev, na primer 25 hotelov, v Kvarnerju pa 80 hotelov in 18 kampov.

Hrvaško je v prvih treh mesecih tega leta obiskalo 734.500 turistov

"Po dobrih finančnih rezultatih v letu 2021 in 9,1 milijarde evrov ustvarjenih prihodkih od tujih turistov prvi kazalniki za to leto potrjujejo nadaljevanje pozitivnih gibanj v turizmu," je dejala ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac. Na Hrvaškem so namreč v prvih treh mesecih letošnjega leta v turistično-gostinskih dejavnostih izdali za 3,5 milijarde kun (okoli 464 milijonov evrov) računov. To je za 174 odstotkov več kot v istem obdobju lani in za sedem odstotkov več kot v rekordnem turističnem letu 2019.

Hrvaško je v prvih treh mesecih tega leta obiskalo 734.500 turistov, od tega je bilo 394.400 tujcev. Hrvaška ima približno 93 odstotkov prenočitev iz leta 2019, v primerjavi z lani pa se je število prenočitev povečalo za 90 odstotkov. Leta 2021 je Hrvaško obiskalo 13,8 milijona turistov, ki so ustvarili 84,1 milijona prenočitev. Domači in tuji turisti so sicer v prvih treh mesecih leta ustvarili 2,2 milijona prenočitev, kar je 90 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Število rezervacij za Hrvaško v Združenih državah Amerike pada

Pri južnih sosedih za velikonočne praznike tako pričakujejo prvi večji val turistov v letošnji sezoni, a je turistični sektor glede na anketo Hrvaške turistične skupnosti zaradi vojne v Ukrajini previdnejši z napovedmi. Ameriški časopis New York Times je po drugi strani poročal, da število rezervacij za Hrvaško v Združenih državah Amerike pada.

Zasebna turistična družba Dubrovnik Boats, ki ima med svojimi strankami največ Američanov, je pričakovala, da bo letos podirala rekorde, a so po ruski invaziji na Ukrajino rezervacije padle za 70 odstotkov. "Za tujce smo na zemljevidu od Ukrajine oddaljeni en centimeter," je za medij dejal lastnik družbe Nikša Smojver.