Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Lani so v občini Ilirska Bistrica zaznali skoraj 10.000 turističnih prihodov in 20.000 nočitev. Tudi letos so podatki spodbudni.

"Smo na Bookingu, Airbnbju in na spletnih straneh po Sloveniji. Turisti so večinoma tujci, nekaj je tudi Slovencev, tam okoli 20 odstotkov," je povedala Tamara Frank Česnik s kmetije na Ratečevem Brdu.

"Pretežno Slovenci, taki, ki iščejo stik z naravo, pristnost, domačnost, ki želijo spoznati avtohtone domače živali, ki jih mi vzrejamo," je pa povedal Gregor Slavec s kmetije v Knežaku.

Ponudniki pohvalijo sodelovanje z agencijami, pogrešajo pa več medsebojnih stikov v domači občini. "Bolj me moti premajhna povezanosti s TIC-em. Ta ni dovolj aktiven, ni dovolj na terenu, ni dovolj med ljudmi. On je tisti, ki bi nas moral povezat," je povedal Slavec. "Mogoče bi bilo dobro, da bi bilo na voljo za izposojo kaj več koles, da bi tudi mi imeli tukaj nekaj koles, da bi si jih gostje lahko izposodili," pa je dodala Frank Česnik.

Turisti, ki obiščejo TIC, se zelo zanimajo za kolesarske poti. V porastu so potovanja z avtodomi, v občini imajo dve postajališči, dodatna ponudba na kmetiji pa je lahko tudi avtokamp, ki ga na bistriškem še ni. "Nekdo, ki je z Berlina na poti v Dubrovnik, smo mi ravno na pol poti, da pretegne noge oziroma da prespi," je povedal Slavec.

Za lažje načrtovanje dodatne ponudbe na kmetijah bi morali na občini bolj načrtno usmerjati razvoj turizma. Izhodišče je že znano.

Turizem v Ilirski Bistrici