Završnica z istoimenskim jezerom velja za eno najlepših dolin v Sloveniji. Foto: Spletna stran občine Žirovnica
Završnica z istoimenskim jezerom velja za eno najlepših dolin v Sloveniji. Foto: Spletna stran občine Žirovnica

Na občini napovedujejo, da bodo kmalu preverili rezultate in po potrebi ukrep, ki ga večina podpira, zaostrili. Očitke, da gre zgolj za polnjenje proračuna, zavračajo.

Kot pravi župan Leopold Pogačar, je parkirnina za 50 centov simbolična, vsa sredstva pa se bodo vrnila v urejanje tega območja.

"Imenovali smo delovno skupino, v kateri so sodelovali predstavniki zavoda za naravo, predstavniki zavoda za gozdove, agrarne skupnosti, lastniki, medobčinski inšpektorat. Široko zastavljena delovna skupina je ugotavljala, kaj se dogaja, na kakšne načine bi se dalo to narediti. Pripravili so ukrepe," pojasnjuje župan.

O ukrepih je odločal občinski svet, sprejeli so nov prometni režim in nov odlok o varnosti v cestnem prometu. "Ta princip z delovno skupino in občinskimi odloki je lahko dober primer za druge, kako se zadeve lotiti," še pravi Pogačar.

Nadomestilo za uporabo ceste deset evrov

Nadomestilo za uporabo ceste znaša deset evrov. Lastnikom nepremičnin, najemnikom planinskih koč ter agrarnim skupnostim ter različnim intervencijskim službam so izdali brezplačne dovolilnice.

Predsednik agrarne skupnosti Žirovnica Igor Lebar je zadovoljen, saj so cesto prestavili na rob ceste, manj je tudi "dirkanja".

Kmalu zaostritev ukrepov?

Bodo pa novosti in njihove učinke natančno spremljali in že v tem in naslednjem mesecu opravili dva monitoringa. "Označili bomo vsa mesta, kjer ob gozdnih cestah ljudje parkirajo, koliko je teh vozil, in ugotovili, ali ta ukrep dejansko zmanjšuje ukrep. Nato moramo ugotoviti, koliko vozil preneseta obe gozdni cesti," še pravi župan Pogačar. Po potrebi bodo omejili tudi število prehodov avtomobilov prek zapornic.