Obiskovalci lahko točne informacije o odprtosti posamezne koče dobijo na spletni strani zveze. (fotografija je arhivska). Foto: BoBo
Obiskovalci lahko točne informacije o odprtosti posamezne koče dobijo na spletni strani zveze. (fotografija je arhivska). Foto: BoBo

V visokogorju slovenskih gora je do začetka prihodnjega poletja mogoče prenočiti zgolj v zimskih sobah domov, ki imajo to možnost, odprti pa so tudi vsi bivaki. Izjema sta le Bivak pod Luknjo, ki ga tako kot zimsko sobo v Vratih odklenejo, ko zaprejo Aljažev dom v Vratih, ter zimska soba na Ledinah, ki je zaradi obnove koče tudi letošnjo zimo zaprta.

Po besedah Planinske zveze Slovenije nekatere nižje ležeče koče ostajajo odprte vsak dan, medtem ko je večina koč v sredogorju že prešla na zimski delovni čas. Večinoma to pomeni, da so odprte le ob koncih tedna, nekatere pa tudi že kakšen dan prej.

Obiskovalci lahko točne informacije o odprtosti posamezne koče dobijo na spletni strani zveze.

Zaradi prehoda na zimski delovni čas na zvezi priporočajo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino opravi predhodna napoved v koči, da se bodo oskrbniki lahko primerno pripravili.

Obenem opozarjajo, da je marsikatera koča lahko v slabem vremenu zaprta. "Še posebej, če slabo vreme, globok sneg ali razglašena velika nevarnost snežnih plazov onemogočajo normalen in varen dostop do koče," so poudarili.