Foto: AP
Foto: AP

"Delamo vse v naši moči, da bi pomagali ustvariti varno okolje za našo posadko in stranke na krovu," so sporočili iz letalske družbe v okrožnici svojim zaposlenim.

Pri American Airlines so strežbo alkohola v potniški kabini začasno ukinili to poletje, a so nameravali ponudbo ponovno uvesti 13. septembra, ko naj bi sprva potekel odlok o nošnji mask. V torek so nato pri ameriški upravi za varnost v prometu sporočili, da bodo obvezno nošnjo mask podaljšali do 18. januarja, da bi tako "kar se da omejili širjenje novega koronavirusa v javnem potniškem prometu".

V ZDA je v zadnjih tednih število okužb močno naraslo zaradi širjenja bolj nalezljive različice delte.

Pri American Airlinesu so še zapisali, da je njihov ukrep v skladu z bolj splošno politiko omejevanja prodaje alkohola na letališčih, s katerim skuša ameriška uprava za letalstvo (FAA) omejiti neotesane in nemirne okajene potnike na letih.

V četrtek je FAA podala predlog novih glob v višini kar do pol milijona dolarjev za neposlušne in neukročene potnike, ki zavračajo nošnjo mask, se fizično znašajo nad stevardesami in celo mečejo prtljago po kabini. FAA je prejšnji teden na podlagi 3900 poročil o incidentih sprožila 682 preiskav potencialnih kršitev zvezne zakonodaje.

Mnoge letalske družbe so prodajo alkohola v kabini začasno ustavile že lansko pomlad ob začetku pandemije, da bi tako čim bolj omejili interakcijo med posadko in potniki ter tako prispevali k varnejšemu letenju v času koronavirusa.