Načrte jih je doslej uresničilo 68 odstotkov. Foto: EPA
Načrte jih je doslej uresničilo 68 odstotkov. Foto: EPA

Raziskava mednarodnega združenja letališč Airports Council International (ACI) je pokazala, da je za lansko in letošnje leto najmanj eno potovanje načrtovalo 76 odstotkov tistih, ki so potovali že pred pandemijo. Načrte jih je doslej uresničilo 68 odstotkov. Od začetka pandemije covida-19 ni še nikoli toliko ljudi načrtovalo potovanj.

Večina se zanaša na letalski prevoz. Foto: EPA
Večina se zanaša na letalski prevoz. Foto: EPA

86 odstotkov vprašanih, ki potovanje načrtujejo za prihodnje leto, namerava potovati z letalom. Od teh jih 81 odstotkov meni, da so letališča in letalske družbe po pandemiji poskrbeli za dovolj varno okolje. Pred letom dni je tako menilo 74 odstotkov vprašanih.

Vseeno pa 75 odstotkov vprašanih skrbijo protikoronski ukrepi, ki lahko povzročijo različne zaplete in dodatna opravila. 77 odstotkov jih je zaskrbljenih zaradi višjih stroškov, povezanih z letalskim prevozom.

Ko gre za konkretne zaščitne ukrepe, vprašani zdaj bolj kot maske želijo čistočo na letališčih in letalih ter čim manj gneče. Za skrajšanje časa zadrževanja na letališčih je po mnenju vprašanih ključno tudi preprečevanje zamud letal. "Jasno je, da želijo ljudje po pandemiji znova potovati. Jasno pa je tudi, da od pristojnih pričakujejo ukrepe za varno potovanje s čim manj motnjami," je dejal generalni direktor ACI-ja Luis Felipe de Oliveira.