Zelena voda v Benetkah je presenetila turiste in domačine. Foto: Reuters
Zelena voda v Benetkah je presenetila turiste in domačine. Foto: Reuters

"Danes zjutraj se je v vodi v beneškem Velikem kanalu pojavila fluorescentno zelena tekočina, kar so prvi opazili nekateri prebivalci v bližini mosta Rialto. Prefekt je sklical izredno zasedanje skupaj s policijo, da bi odkrili izvor tekočine," je v nedeljo na družbenem omrežju Twitter zapisal guverner dežele Benečija Luca Zaia.

Okoljska agencija dežele Benečija je zdaj sporočila, da je za obarvanje vode krivo barvilo fluorescein. Kot so pojasnili na spletni strani, fluorescein ni nevaren za okolje, za raztapljanje v vodi pa praviloma potrebuje nekaj dni.

Barvilo je mogoče kupiti prek spleta, med drugim pa ga uporabljajo vodovodarji za ugotavljanje poškodb cevi.

Beneška policija je sporočila, da preiskava v povezavi z nenavadnim dogodkom ostaja odprta. V sklopu preiskave so se lotili preverjanja posnetkov nadzornih kamer v bližini mosta Rialto, policisti pa so se odpravili od vrat do vrat ter domačine in gondoljerje spraševali, ali so videli kaj sumljivega.

Tudi strupeno zelena voda ni ustavila gondoljerjev, da ne bi zapluli pod slovitim mostom. Foto: EPA
Tudi strupeno zelena voda ni ustavila gondoljerjev, da ne bi zapluli pod slovitim mostom. Foto: EPA

Podobno akcijo pred 55 leti izvedel argentinski umetnik

Ker je to podobna akcija, kot jo je leta 1968 v okviru beneškega bienala izvedel argentinski umetnik Nicolás García Uriburu (tudi on je v vodo zlil barvilo fluorescein, ki je Veliki kanal obarval zeleno, s čimer je želel opozoriti na pomen ekologije), so se takoj pojavili namigi, da za dogodkom stoji katera od okoljevarstvenih organizacij, ki zadnje čase v Italiji kar pogosto izvajajo takšne ali drugačne akcije. Pred kratkim je organizacija Ultima Generazione (Zadnja generacija) v slovito rimsko fontano Trevi nasula oglje in tako vodo obarvala črno.

Med tistimi, ki so s prstom pokazali na okoljske aktiviste, je bil tudi občinski svetnik Andrea Pegoraro, a so predstavniki Zadnje generacije že zanikali, da bi bili oni za dogodkom v Benetkah, poroča CNN.