Čudovit kraj za oddih. Foto: Reuters
Čudovit kraj za oddih. Foto: Reuters

Jamsko kopališče na počitniškem območju Miskolctapolca, ki obsega tudi pet kopalnih prehodov, ki so kot labirint, poln masažnih šob in soban, v katerih odmeva, je svoja vrata zaprlo za nedoločen čas. Bazeni naj bi bili sicer naravno ogrevani, a so se v zadnjih letih za dodatno zvišanje temperatur vode, predvsem med zimo, zanašali na plin.

Podjetje že več let slabo služi. Foto: Reuters
Podjetje že več let slabo služi. Foto: Reuters

"Cave Bath of Miskolctapolca moramo zapreti iz enega samega razloga – naša poraba plina bo od oktobra do decembra stala dodatnih 61 milijonov forintov (okoli 142.400 evrov)," je dejala izvršna direktorica Judit Nemeth.

Po njenih besedah bi, če bi lahko našli učinkovit način, da nadomestijo velikansko zvišanje cene plina, in bi dobili nekaj vladne pomoči, vse bilo malce drugače. Vlada je sicer finančno pomoč že obljubila proizvodnemu sektorju, storitveni pa na to še čaka.

Zaprtje bo vplivalo tudi na bližnje nastanitvene obrate in turistične storitve

Po več stoletjih obratovanja je tako znamenit podzemni kraj za kopanje v vodnem centru Miskolctapolca Cave Bath, ki je v mestu Miskolc, podlegel vedno višjim cenam plina, ki so posledica trenutne energetske krize. Zaposleni so v termalnem kopališču tako ugasnili luči in začeli prazniti bazene jamskih kopeli.

Podjetje Muiskolci Furdok je v rdečih številkah sicer že zadnja štiri leta. Tudi lani so bili dohodki bistveno manjši od dobička v predpandemskih časih, tako da je bilo zvišanje cen plina le še zadnji udarec.

Zaprtje bo neizogibno vplivalo tudi na bližnje nastanitvene obrate in turistične storitve. To je za industrijo, ki je šele pred kratkim začela okrevati po krizi zaradi pandemije covida-19, skrb vzbujajoče.