Smučišče Alpe du Grand Serre v jugovzhodni francoski pokrajini Isère, ki je marca proslavilo 85-letnico, se letos ne bo znova odprlo, potem ko je lokalni mestni svet izglasoval ustavitev financiranja načrtov za spremembo njegove namembnosti.

Smučišče, ki leži blizu višje ležečega Alpe d’Hueza, je eno od vrste nižje ležečih smučarskih prizorišč v Franciji, ki se v zadnjih letih ob globalnem segrevanju in podnebnih spremembah krčevito bojuje za obstoj.

Zaradi pospešenega upadanja snežnih padavin so mestne oblasti lobirale za načrt, imenovan Alpe de Grande Serre 2050, v sklopu katerega bi zamenjali sedežnice, smučišče pa posodobili in preoblikovali tako za zimske kot poletne športe.

Sorodna novica Smuka – danes, včeraj in nikdar več? Zaradi milih zim pozivi k opustitvi "netrajnostnih" smučišč

"Zaprtje smučišča bi bilo resnično katastrofalno za regijo,” je dan pred glasovanjem v mestnem svetu v pogovoru za televizijo Télégrenoble opozorila Marie-Noëlle Battistel, poslanka iz Isèra. "Od smučišča je odvisnih skoraj 200 delovnih mest. Zaprtje tako pomembnega smučišča pošilja katastrofalno sporočilo na nacionalni ravni."

A prejšnji teden je 47 članov mestnega sveta izglasovalo, da prekinejo pogodbo z upravljavcem žičnic, skupino SATA. Le 12 članov je glasovalo za nadaljevanje obratovanja, poroča CNN.

Brez prihodnosti

Po navedbah predsednice mestnega sveta Coraline Saurat so od leta 2017 za spremembo namembnosti smučišča vložili že 2,8 milijona evrov, ker pa je snega vsako leto manj, je nadaljevanje projekta predstavljalo preveliko tveganje.

"Zavezati se za dodatni dve leti predstavlja velik finančni zalogaj – glede na to, da projekt nima kaj dosti možnosti za prihodnost," je povedala za France Bleu.

"Država nam ne daje nobene konkretne podpore za prihodnost letovišča ali za kakršno koli prehodno delovanje," je poudarila Saurat, ki je že januarja opozorila, da se smučišče spopada s 7-milijonsko luknjo v proračunu.

Vse več smučišč po isti poti

Alpe du Grand Serre je tako še zadnje smučišče, ki je v zadnjem času vrglo puško v koruzo.

V nedeljo se je po glasovanju na referendumu zaprlo tudi smučišče Grand Puy v pokrajini Alpes-de-Haute-Provence, lani pa je mesto La Sambuy, ki upravlja smučišče blizu Mont Blanca, porušilo svoje sedežnice, ker se je zimska sezona tam skrčila na vsega nekaj tednov, kar finančno ni bilo več vzdržno.

Carlo Carmagnola, strokovnjak za sneg pri Météo France, ki preučuje vpliv podnebnih sprememb na smučišča, je za CNN pred kratkim povedal, da se 40 odstotkov smučišč v francoskih Alpah zdaj zanaša na umetni sneg, da lahko ostajajo odprta.

V Italiji ta delež znaša neverjetnih 90 odstotkov, v Avstriji pa približno 80 odstotkov, je povedal.