James LaBrie spada med bolj trdožive tenorje metal glasbe. Obiskovalci koncerta ob njihovi 20. obletnici Score - prav tako v Hali Tivoli - se bodo spomnili perfektne vokalne predstave. Minilo je dodatno desetletje. Koliko je glasilke načel zob časa? Foto: MMC RTV SLO
James LaBrie spada med bolj trdožive tenorje metal glasbe. Obiskovalci koncerta ob njihovi 20. obletnici Score - prav tako v Hali Tivoli - se bodo spomnili perfektne vokalne predstave. Minilo je dodatno desetletje. Koliko je glasilke načel zob časa? Foto: MMC RTV SLO
Dream Theater
Progresivni metal ni zvrst za vsakogar. Je kompleksna glasba, ki temelji na številnih spremembah ritma, tempa in vzdušja, se 'načeloma' izogiba poudarjanju refrenov ter ponuja dolge, tudi več desetminutne solaže. Za nekatere sanje, za druge nočna mora. Na fotografiji koncert v Ljubljani leta 2009. Foto: MMC RTV SLO

Da ne bo pomote, Dream Theater niso ne prvi ne zadnji niti "najboljši" predstavnik zvrsti. So pa brez dvoma tisti progresivni metalski ansambel, ki so to za ene žlahtno, za druge pa nerazumljivo tehnično zapleteno zvrst v skoraj 30 letih delovanja ponesli v svet; v zbirke mozoljastih najstnic, skrbnih avdiofilov ter mogoče tudi v mainstream.
To jim je uspelo tudi s pomočjo impresivnega, neutrudnega koncertiranja. V nasprotju z veliko večino drugih uveljavljenih imen, ki v živo odbrenkajo od ure in pol do dveh in jo nato podurhajo; Dream Theater pod motom "večer z ..." (ang. an evening with) svojim poslušalcem posvetijo najmanj tri ure.
Tako bo predvidoma tudi ta torek, 4. februarja, ko bodo že četrtič obiskali slovensko grudo. V Hali Tivoli bodo na turneji Along for the Ride predstavljali najnovejši, nenaslovljeni studijski plošček, ob dolžini izvedbe pa lahko poslušalci pričakujejo tudi običajni cvetober njihovega največjega hita ter drugih poskočnih melodij iz preteklosti*.
Tako bo preko starega studijskega materiala v duhu še vedno navzoč ustanovni član ter nekdanja gonilna sila benda, bobnar Mike Portnoy, s katerim se je zasedba razšla leta 2010. Z njim na čelu so Ljubljano obiskali že trikrat. Leta 2000 so v Križankah predstavljali progresivno mojstrovino Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory. Bralstvo glasbene revije Rolling Stone je ta album lani izglasovalo kot "najboljši progresivni metalski album vseh časov" (kolikor pač kdo da na tovrstne izbore).
Pet let pozneje so v Hali Tivoli praznovali 20. obletnico z enim njihovih najboljših koncertov sploh, tako po izvedbi kot po sprejemu občinstva. Zgodba se ni ponovila leta 2009, ko je "spektakel ob noči čarovnic" občinstvo pustil razmeroma hladno.
Za popravni izpit bo v torek skrbel bend: pevec James LaBrie, kitarist John Petrucci (večkratni gost turneje G3), klaviaturist Jordan Rudess, basist John Myung in novi bobnar. V Portnoyeve ogromne, z znojem prežete čevlje pa bo vstopil nihče drug kot večkratni svetovni rekorder v hitrostnem bobnanju, specialist za poliritme in (nekdanji) profesor na glasbeni akademiji Berklee Mike Mangini.
Svojo virtuoznost je dokazal brez utemeljenega dvoma. Ali ima tudi dovoljšen ustvarjalni naboj, tematsko razvejanost in frontmenovstvo predhodnika, pa bo lahko presodil vsak sam. Vstopnice za torkov nastop stanejo 33 evrov.
Nominacija za grammyja
Na letošnji podelitvi grammyjev so se skupaj z Anthrax, Killswitch Engage, Volbeat in Black Sabbath potegovali v kategoriji najboljših težkometalnih izvajalcev. Zmagali so sami pradedi heavy metala s pesmijo God is Dead?. Dream Theater so bili nominirani s The Enemy Inside (video spodaj).
Zadnji, neimenovani album je bend "na svitlo dal" lanskega septembra. Prvi teden je bilo prodanih okoli 34.000 izvodov, na Billboardovi lestvici 200 je končal na 7. mestu. To je mesto pred predhodnikom A Dramatic Turn of Events, ki je s 36.000 prodanimi kopijami končal na 8. mestu Billboardove osrednje lestvice. Najvišje je sicer segel zadnji album s Portnoyem, Black Clouds & Silver Linings (2009), ki je zasedel 6. mesto s 40.200 prodanimi izvodi.
Skupno je ansambel prodal okoli 10 milijonov albumov in DVD-jev.

* njihov album največjih uspešnic se imenuje "Greatest Hit (...And 21 Other Pretty Cool Songs).