Sreča ob prihodu na cilj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Sreča ob prihodu na cilj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

180-kilometrsko pot kljub vročini, poškodbam in krvavim žuljem – kot v slengu pravi njihova vzgojiteljica – vedno "zborbajo". Za pot bodo porabili šest dni, na njej bo pet postojank. Vsak dan otroci in njihovi mentorji prehodijo v povprečju 30 kilometrov, kar pomeni, da hodijo osem ur ali več.

"Noge te bolijo, ne čutiš nič več, žulji se nam delajo. A hoditi moramo tudi, če vse boli," je dejala Pia Tomašič. Najhuje je tretji dan, ko prehodijo več kot 40 kilometrov, je dodala 15-letna varovanka zavoda. Takrat so ključne spodbudne besede mentorjev, ki poskrbijo, da ne obupajo. "Vem, da nisem mogla več hoditi, potem pa sva s Petro začeli teči, ker tudi koraka nisem zmogla več. Tekli sva kilometer in še malo," je dodala Pia v pogovoru z novinarko Ano Vojnović Zorman.

Mentorica Adrijana Reja je dejala: "Otroci imajo zelo radi glasbo, veliko zvočnikov imamo s seboj, tako da poslušamo tudi po tri, štiri pesmi naenkrat. Skozi hec gre največ, treba je narediti tudi kakšen postanek več." Mentor Andrej Gregorač pa je dodal: "Vmes so hudi boji. Zadnja dva dni, ko smo na morju, pri koncu, pa otroci začnejo govoriti o dogodivščinah, kaj se nam je vse zgodilo. Takrat pozabijo na vse žulje, trpljenje, tudi jok je vmes, takrat se zavejo te bogate izkušnje, ki so jo dobili."

Z njim se strinja tudi 15-letna Pia, ki jo ob prihodu na cilj prevevata sreča in veselje, da ji je uspelo doseči tisto, kar si je zadala. "Z menoj je šel prijatelj, ko sva videla morje, sva tekla do njega, kot da ga še nikoli v življenju nisva videla."

Letos se je na pohod prijavilo 13 otrok, kar je največ do zdaj. Tisti, ki gredo prvič, ne vedo, kaj jih čaka na poti, na cilju pa bodo zagotovo vsi zmagovalci.

Gregorač prav v tem vidi smisel pohoda: "Otroci šele na cilju začutijo, kakšno ogromno zadevo so naredili. Želimo jim sporočiti, da lahko v življenju zmorejo vse, samo če se tako odločijo."

"Potrebujejo potrditev, da zmorejo"

Psihologinja in vzgojiteljica Vzgojnega zavoda Kranj Petra Vladimirov, ki tudi spremlja mlade na pohodu, je dodala, da je navdušena, da se je za pohod odločilo 13 otrok, saj je to dvakrat toliko kot prejšnja leta. Idejo za projekt je dobila pred osmimi leti. "Želela sem, da otroci naletijo na zelo težko preizkušnjo, ki jo morajo s svojim trudom premagati in si s tem dokazati, da zmorejo. V življenju jim primanjkuje potrditev, da zmorejo, da so zmagovalci."

Celoten pogovor s Petro Vladimirov si oglejte spodaj.

Otroci iz vzgojnega zavoda ponovno peš od Kranja do Pirana

Petra Vladimirov je bila pred kratkim tudi gostja podkasta Številke. Pogovoru Slavka Jeriča z njo lahko prisluhnete spodaj.

Sorodna novica Vsem otrokom je treba ponuditi priložnost, da so uspešni