Noah Charney, ameriški oboževalec Plečnika

Kot številni drugi ameriški študentje je Noah med študijem potoval in raziskoval Evropo. "Prišel sem do Ljubljane in videl tiste zanimive objekte. Nisem vedel, kdo je arhitekt. Pokukal sem v notranjost in videl, da je bilo vse, kar me je zanimalo, z inicialkami Plečnika. Hotel sem študirati njegovo delo," pove umetnostni zgodovinar.

Sorodna novica Slovenologija ali Za tančico podobnosti, živela čudaškost!

Ker je takrat spoznal tudi svojo bodočo ženo, se je res odločil za študij Plečnika v Ljubljani. Doktoriral je na temo Plečnikove arhitekture. "Plečnik je daleč najboljši slovenski umetnik v svojem času. Ne samo glede arhitekture, tudi notranji dizajn, dizajn v kiparstvu, slikarstvu, on je bil celosten paket," pravi Charney.

Kamnik pomembna točka za Charneyja in Plečnika

Dom za svojo družino je Noah našel v Kamniku, ki ga je imel rad tudi Plečnik. V njem in okolici je arhitekt v svojem zadnjem obdobju pustil celo vrsto sledi. "Mogoče drugo najboljše mesto, da vidiš Plečnikovo delo v Sloveniji, je tukaj v Kamniku. Preselil sem se v Kamnik in tukaj bom ostal za vedno," pravi Charney.

Noah Charney je tudi kolumnist MMC RTV SLO. Njegove kolumne lahko najdete na tej povezavi.

Noah, ki je tudi avtor svetovne uspešnice Tat umetnin, zdaj z veseljem predstavlja Plečnika in Slovenijo tujcem. Noah predava in piše o Sloveniji in Plečniku ter odkriva tudi tisto, kar ni znano niti številnim domačinom. Tudi nam Slovencem kaže, kako nas vidijo drugi.

"Noah Charney je dodana vrednost Kamnika. Zelo pomemben strokovnjak, zelo nas propagira v tujih medijih. Zelo smo ponosni nanj," je dejal direktor Javnega zavoda za turizem in šport Kamnik Rok Jarc.