Gary McKee iz severozahodne angleške pokrajine Cumbria, je 1. januarja 2022 pretekel prvi maraton tistega leta in tako začel izziv, s katerim je zbiral sredstva za društvo, ki pomaga obolelim za rakom in njihovim svojcem ter krajevni hospic.

Vsak dan leta je nato pretekel 42-kilometrsko razdaljo, najpogosteje že zgodaj zjutraj, preden se je odpravil v službo v jedrsko območje Sellafield, kjer se ukvarjajo s predelavo, skladiščenjem in razgradnjo jedrskih odpadkov.

Oče treh otrok je v celotnem letu s tekom "uničil" 20 parov športnih copat in skupno pretekel približno 15.300 kilometrov, poroča BBC.

A čeprav je bil na zadnji dan decembra, ko je bil pred njim že 365. maraton leta, fizično pripravljen na zadnje kilometre, je pred začetkom teka priznal, da je kar malo živčen. "Ne zaradi razdalje, ampak zato, ker je to zadnji dan. Poseben dan. Rak vsakogar prizadene drugače in čez leto je to postal tek, ki ni bil več omejen le na Cumbrio, ampak na celotno državo. Upam le, da bodo ljudje to prepoznali in da nam bo uspelo zbrati milijon funtov."

Ko je nekaj ur pozneje pretekel ciljno črto, ga je v domačem mestu pozdravila množica ljudi, ki so mu ploskali in ga spodbujali, ob vrhuncu slavja pa je nebo razsvetlil še ognjemet.

A največja nagrada za McKeeja je bila, ko je izvedel, da mu je podvig uspel – zbral je namreč tako želenih milijon funtov. Predstavnica cumbrijskega hospica Hayley McKay je ob tem poudarila, da je "težko sploh ubesediti, kako hvaležni smo Garyju, da se je lotil tega neverjetnega podviga". "Gary ni zgolj zbral denarja za dve pomembni dobrodelni ustanovi, ampak je okoli sebe širil čarovnijo in združil ljudi, ki so ga pri izzivu podpirali," je še dodala.

Izvršna direktorica društva za pomoč obolelim z rakom Macmillan Cancer Support Claire Rowney, pa je v pogovoru za BBC dodala, da je McKeejeva nesebičnost neverjetna: "Vsak dan leta 2022 je ta neverjetni moški gnal svoje telo skozi maraton, da bi zbiral denar za nas in za naše prijatelje v hospicu. Samo predstavljam si lahko, koliko samodiscipline in odločnosti je bilo potrebne, da je to izpeljal. Z besedami ni mogoče izraziti, kako hvaležni smo za vse, kar je storil za ljudi, ki zbolijo za rakom."