Steve Jobs je iPhone 4GB lansiral leta 2007. Foto: AP
Steve Jobs je iPhone 4GB lansiral leta 2007. Foto: AP

V tistem času niso proizvedli veliko primerkov tega modela, zato med zbiratelji iPhonov velja za nekakšen "sveti gral" mobilnih telefonov, poroča BBC.

Za omenjeni iPhone se je na dražbi hiše LCG Auctions potegovalo 28 kupcev, prodan pa je bil za skoraj 400-krat višjo ceno od izklicne.

Dražbena hiša LCG Auctions je iPhone 4GB opisali kot "priljubljen vrhunski model" in "vroč zbirateljski predmet".

Foto: AP
Foto: AP

"Gre za izjemno redek model, tovarniško zaprt, prva izdaja modela 4GB v izjemnem stanju. Dobesedno brezhiben vzdolž površine in robov, tovarniški pečat je čist z vsemi ustreznimi detajli in tesnostjo," so zapisali na spletni strani.

Ob tem so še dodali, da sta se tudi dve drugi še neodprti prvi izdaji iPhonov prodali po rekordnih cenah.

iPhone 4GB se je leta 2007 prodajal za 599 dolarjev, na dražbi pa so zanj pričakovali, da bodo iztržili med 50.000 in 100.000 dolarjev, a mu je uspelo podreti vse prejšnje rekorde.

Kupcem ljubši 8GB z več prostora

Omenjeni mobilnik je izdal takratni Applov izvršni direktor Steve Jobs, a se je odločil, da le dva meseca po premierni izdaji model zaradi neprepričljive prodaje upokoji.

Večina kupcev se je takrat namreč raje odločila za model 8GB, ki je bil poslan na trg istočasno, a je za 100 dolarjev več uporabnikom ponujal dvakrat več shranjevalnega prostora.

Vsakih nekaj mesecev se na dražbah prodajajo nekateri redki Applovi primerki ter predmeti iz zasebnega življenja in kariere Steva Jobsa, ki je umrl za rakom leta 2011. Star je bil 56 let. Med njimi denimo pesem, ki jo je napisal za srednješolski zbornik, njegove fotografije iz univerzitetnih dni in vizitka iz leta 1978.