Kazahstan je z velikim pompom postavil na svetovni zemljevid. Foto: EPA
Kazahstan je z velikim pompom postavil na svetovni zemljevid. Foto: EPA
Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbayev

Znani romanopisec je v odprtem pismu v časopisu Vremya pozval Kazahstanski klub umetniških mecenov, da Baronu Cohenu podelijo njihovo letno nagrado. Asip-uly navaja, da je izmišljeni lik Borat, ki ga prepričljivo upodablja Baron Cohen, "spodbudil izjemno zanimanje za Kazahstan po vsem svetu", kar naj bi bilo nekaj, kar tamkajšnjim oblastem ni uspelo v vseh letih neodvisnosti.

Kot je znano, so bili vladni uradniki v nekdanji sovjetski republiki ogorčeni zaradi Boratovega "ponižujočega" prikaza življenja v Kazahstanu v navideznem dokumentarcu z naslovom Borat: Učenje o ameriška kultura za krasna narod kazahstanski. Film, v katerem se Borat poda na potovanje po ZDA, od koder naj bi v domovino poročal o ameriški kulturi in življenjskem slogu, je postal velika uspešnica, tudi zaradi kontroverznih prizorov s šovinističnim in rasističnim nabojem.

Za dobro krasnega kazahstanskega naroda
Asip-uly odziv oblasti komentira: "Država, katere uradniki so popolnoma brez smisla za humor, postane tarča posmeha." Asip-uly, ki je napisal več romanov o ruski kolonizaciji kazaške zemlje in stalinističnih čistkah med kazahstansko politično in kulturno elito leta 1930, je v šali dodal, da zares upa, da bo njegova pobuda sprejeta za dobro krasnega kazahstanskega naroda.

Celo kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbayev je pred dnevi izjavil, da je Borat veliko naredil za prepoznavnost Kazahstana na Zahodu in Barona Cohena povabil na obisk v srednjeazijsko državo, ki jo vodi.