Julian Assange je 'špeckahla pod krinko', so zapisalo pri Zoo Weeklyju. Foto: EPA
Julian Assange je 'špeckahla pod krinko', so zapisalo pri Zoo Weeklyju. Foto: EPA

Pri reviji Zoo Weekly že pet let pred dnevom Avstralije, ki ga v "deželi tam spodaj" praznujejo 26. januarja, sestavljajo seznam Avstralcev, ki so najbolj razočarali rojake. Julian Assange, ustanovitelj spletne strani WikiLeaks, je ne ravno častni naslov Neavstralca leta dobil zaradi javnega razkrinkanja tisočev zaupnih diplomatskih zapisov, torej "špecanja", kot piše omenjena revija.

Assange, ki je povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš, v Veliki Britaniji čaka na izročitev Švedski, kjer ga sumijo spolnega nadlegovanja in posilstva. Sam sicer trdi, da so vse obtožbe proti njemu politično motivirane.

Na drugo mesto se je po izboru revije Zoo Weekly uvrstil "Bog, ker je dal poplaviti polovico zvezne države Queensland", na tretje pa danska princesa Mary, sicer Avstralka, ki naj bi se po poroki z danskim princem Frederikom navzela danskega naglasa.

Na "seznam Avstralcev, za katere si želimo, da to ne bi bili" je revija uvrstila tudi premierko Julio Gillard, ki naj bi predhodnika Kevina Rudda zabodla v hrbet, samo da bi napredovala. Javno tarnanje zaradi obnašanja Gillardove je Ruddu prineslo peto mesto na seznamu.