Naplavljeni skrivnostni predmet buri domišljijo. Foto: AP
Naplavljeni skrivnostni predmet buri domišljijo. Foto: AP

Iz Avstralske vesoljske agencije (ASA) so sporočili, da je približno 2,5 metra visok cilinder, delno izdelan iz materiala zlate barve, najverjetneje pokrov motorja, poroča AAP.

S školjkami prerasli zarjaveli cilinder so odkrili v soboto blizu Green Heada, približno 250 kilometrov severno od Pertha, pri tem pa so naglo vzniknile teorije, da bi bil to lahko del strmoglavljenega letala. Zaradi strahu, da bi predmet lahko pomenil grožnjo za javno zdravje, je policija okoli njega vzpostavila varnostno območje, medtem ko so strokovnjaki skušali ugotoviti, kaj je to.

“Kljub ugibanjem ni nobenega dokaza, ki bi podpiral teorijo, da je predmet kakor koli povezan s potniškim letalom,” je sporočila policija. “Po obsežnem posvetovanju z državnimi in zveznimi agencijami z znanjem v pomorski, letalski, obrambni in vesoljski industriji sklepamo, da je predmet najverjetneje povezan z raketnim sistemom."

“Zaradi prvotne ocene, ki je nakazovala, da je predmet povezan z vesoljsko industrijo in da bi bil lahko nekakšna vesoljska razbitina, smo sprejeli dodatne previdnostne ukrepe, da bi zagotovili, da predmet ne pomeni nobene nevarnosti za skupnost,” je povedal predstavnik policije. “Sprejeti so bili vsi ustrezni ukrepi, da bi omejili potencialno nevarnost, predmet pa je zdaj varno shranjen, medtem ko skuša ASA ugotoviti njegov izvor.”

Iz agencije so pred tem sporočili, da bi bil cilinder lahko del tujega vesoljskega plovila in da so se povezali z mednarodnimi agencijami, da bi ga identificirali. Pozneje so dejali, da je to najverjetneje pokrov motorja.

Nekateri uporabniki so na družbenih omrežjih, kot je Reddit, ugibali, da bi bila naprava lahko del indijskih vesoljskih odpadkov z rakete LVM3-M4. Piskrček je pristavil tudi premier Zahodne Avstralije Roger Cook in ponudil, da cilinder postane del muzejske zbirke, v kateri imajo na ogled že razbitine Skylaba, ki je padel na ozemlje te zvezne države leta 1979. Skylab je bila prva ameriška vesoljska postaja.