Barbie je sicer uradno dobila sestro Bratz, a kaj ko bo sestrstvo morda trajalo le kratek čas. Foto: EPA
Barbie je sicer uradno dobila sestro Bratz, a kaj ko bo sestrstvo morda trajalo le kratek čas. Foto: EPA

Leta 2001 so namreč na trg prišle lutke Bratz, ki so prekinile 40-letno prevlado barbik na svetovnih trgih. A je lastnik lutke Barbie vložil tožbo zoper podjetje MGA Entertainment zaradi kraje intelektualne lastnine.

Jabolko spora je bil genialni oblikovalec igrač Carter Bryant, ki je iz Mattela odšel k MGA-ju in pomagal pri razvoju lutke Bratz. Ta je bila nekaj popolnoma novega in deklice po vsem svetu so ponorele za lutkami Bratz, ki so podjetju prinesle 500 milijonov dolarjev letnega zaslužka. A se je izkazalo, da je Bryant v času, ko je bil pri Mattelu, s kolegi delal na prenovi barbike, iste ideje pa je pozneje uporabil pri lutki Bratz.

MGA Entertainment so obtožili, da so namerno kršili Bryantov dogovor z Mattelom, obenem pa je sodišče razsodilo, da sta lutki Barbie in Bratz sestri.

S tem je sodišče razsodilo v prid Mattelu, ki bo lahko zaradi lutke Bratz zahteval vrtoglavo odškodnino. V najslabšem primeru bodo morali lutke Bratz umakniti iz prodaje, kar bo gotovo razžalostilo številna dekleta po vsem svetu.