Zbirka zaseda več hiš. Foto: Reuters
Zbirka zaseda več hiš. Foto: Reuters

83-letna Yvette Dardenne je starinske pločevinaste škatlice začela zbirati pred okoli 30 leti. "Tega si nisem izbrala. To zbirko sem sprejela, kot nekdo sprejme vero," je dejala Dardenne in poudarila, da se za zbiranje ni zavestno odločila, to naj bi se zgodilo, ne da bi se zavedala, v kaj se podaja.

Njena prva posodica je bila škatlica Cote d'Or. Foto: Reuters
Njena prva posodica je bila škatlica Cote d'Or. Foto: Reuters

Njeno zakladnico 60.000 pločevinastih posodic, ki so nekoč shranjevale dobrine, kot so čokolada, kava, riž, tobak in puder, je začela škatlica belgijskih čokolad Cote d'Or. Na njej je slika svetlolasega dekleta z modrim klobukom, posodico pa ji je podaril sorodnik njenega moža, ki je mislil, da jo zanimajo škatle, sama pa je priznala, da so jo navduševali predvsem narisani motivi.

Čeprav so škatlice iz različnih držav po svetu, sama ni potovala

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velikanska zbirka litografiranih pločevinastih škatlic trenutno zaseda kar štiri hiše, pločevinaste posode pa prihajajo z vsega sveta, vendar so te pot do zbiralke našle same. "Nikjer nisem bila, nisem potovala," je dejala Dardenne in pripomnila, da veliko ljudi misli, da je veliko prepotovala.

Pločevinaste škatle so skrbno zložene. Foto: Reuters
Pločevinaste škatle so skrbno zložene. Foto: Reuters

O njenem konjičku se je sicer hitro razvedelo. "Včasih je, takoj ko je mož odšel v službo, nekdo prišel in mi nekaj ponudil," je še povedala Belgijka, katere zbirko v mestu Grand-Hallet si je mogoče ogledati po predhodnem dogovoru.

Eden izmed njenih največjih zakladov je škatlica z zapletenim vzorcem in dvema konjema, ki je bila ustvarjena leta 1868. Oblikovana je bila za shranjevanje piškotov angleškega proizvajalca Huntley & Palmers, po besedah Dardenne pa naj bi bila prva škatlica, ki je bila litografirana.