Med protestniki pa niso prevladovali otroci, kot bi morda kdo pričakoval. Foto: Reuters
Med protestniki pa niso prevladovali otroci, kot bi morda kdo pričakoval. Foto: Reuters

Na desetine Knutovih oboževalcev, opremljenih s fotografijami pokojnega Knuta, transparenti in glasnimi piščalkami, je danes s protestom izrazilo svojo ogorčenost nad načrti, po katerih naj bi izdelali keramični model medveda v naravni velikosti, ga prekrili s Knutovim dejanskim kožuhom ter ga razstavili v berlinskem prirodoslovnem muzeju. Vodstvu živalskega vrta so očitali, da jim gre pri tem le za denar in da bi bila ta poteza povsem neprimerna.

Usodnega 19. marca se je Knut zaradi pritiska velike otekline na možgane, ki jo je povzročil encefalitis (vnetje možganskega tkiva) zgrudil in padel naravnost v svoj bazen, v katerem se je utopil.

Kot mladiča je Knuta in bratca mati Tosca zapustila, zato so ju pod svoje okrilje vzeli oskrbniki v berlinskem živalskem vrtu. Njegov bratec ni preživel, Knut pa je postal prava medijska zvezda - v živalski vrt je privabljal trume obiskovalcev, prodaja spominkov z njegovo podobo je šla za med, pojavil se je celo na naslovnici revije Vanity Fair, zanj pa se je zanimal tudi Hollywood.

Ko so Knutu 5. decembra lani postregli s celim vedrom dobrot za njegov četrti rojstni dan, nihče ni slutil, da bo to praznovanje tudi njegovo zadnje, saj je pričakovana življenjska doba polarnih medvedov od 15 do 20 let.