Primer obroka v bolnišnici AZ Groeninge. Foto: Reuters
Primer obroka v bolnišnici AZ Groeninge. Foto: Reuters

Gre za bolnišnico AZ Groeninge, ki stoji v mestu Kortrijk na zahodu Belgije. Ko so jo obiskali ocenjevalci priznanega francoskega vodnika Gault & Millau, ki preverjajo in priporočajo restavracije po vsem svetu, so bili nad videnim in okušenim navdušeni. Bolnišnica je tako postala prva zdravstvena ustanova v Beneluksu, ki si je za kakovost hrane prislužila pohvalo omenjenih ocenjevalcev.

Marc Declerck, izvršni direktor vodnika Gault & Millau Beneluks, je dejal, da njihovi sodniki že več kot deset let obiskujejo ne le gostinske obrate, ampak tudi menze v podjetjih, domove za starejše in bolnišnice, kjer preverjajo in preizkušajo hrano. Vodstvo omenjene bolnišnice pa je stroge sodnike povabilo kar samo, saj so želeli njihove nasvete, kako izboljšati predvsem okus ribjih jedi, omak in krompirja, ki jih ponujajo bolnikom.

Sodniki so jim pomagali z nasveti, obenem pa ugotovili, da so bolnišnični obroki pri njih "na izredno visoki stopnji". Declerck je celo dejal, da bi z veseljem kakšno izmed jedi, ki jih dobijo bolniki, tudi sam postregel doma.

Dodal je, da sta glavni pravili pri bolnišnični hrani dve – izbira kakovostnih sestavin in uporaba preprostih receptov. "Veliko ljudi ni velikih ljubiteljev zapletenih jedi. Pomembno je, da je obrok zdrav in okusen," je dejal.

Jedi, ki jih strežejo v bolnišnici AZ Groeninge, sicer ne bodo opisane in fotografirane v letni gastronomski izdaji Gault & Millauja, bodo pa v knjigi dobile posebno omembo.