Vse pogosteje jih uporabljajo. Foto: BoBo
Vse pogosteje jih uporabljajo. Foto: BoBo

V podjetju Bolt, ki izposoja električne skiroje, so s prihodom zime sprejeli pomembno odločitev. "Naš cilj je ponuditi najvarnejšo rešitev za mikromobilnost v mestih, v katerih delujemo. Eden od načinov, kako to dosežemo, je tudi ta, da v zimskem času, ko je uporaba skirojev nevarnejša, zamrznemo uporabo električnih skirojev," je dejal Ivan Begović, direktor mikromobilnosti za Slovenijo in Hrvaško pri Boltu.

Pušča se jih vsepovsod. Foto: BoBo
Pušča se jih vsepovsod. Foto: BoBo

Tako izposoja Boltovih skirojev v Ljubljani v duhu zaščite pred potencialno nevarnimi vožnjami v času zimskih padavin in mraza do konca zime ne bo mogoča. Vizija Bolta naj bi bila pomagati graditi mesta za ljudi, ne avtomobile, njen bistveni del pa je varnost vseh udeležencev v prometu ter nenehne izboljšave varnostnih standardov.

V povprečju so si uporabniki skiro izposodili za 2,3 kilometra dolgo vožnjo, najpogostejši cilj je bil Prešernov trg

Podjetje Bolt je s 300 električnimi skiroji v Ljubljano prišel julija letos, pozneje je njihovo število prilagajal potrebam uporabnikov. Prva sezona v Sloveniji naj bi bila zelo uspešna. "Pregled načina uporabe električnih skuterjev kaže, da so Slovenci skiroje sprejeli kot praktično prevozno sredstvo, s katerim ohranjajo mikromobilnost tudi v mestnem središču v času prometnih zamaškov," ugotavljajo pri Boltu.

V povprečju so si uporabniki njihov skiro izposodili za 2,3 kilometra dolgo vožnjo, najdaljša pa je merila 35 kilometrov. Največ izposoj naj bi bilo med 16. in 19. uro, najbolj zaseden dan pa naj bi bil petek. Najpogostejši cilj uporabnikov njihovih skirojev je Prešernov trg v središču Ljubljane.

Vseeno je prisotno nekaj nejevolje, saj uporabniki električne skiroje puščajo vsepovsod, med drugim na pločnikih, zelenicah in kolesarskih stezah. S tem ovirajo invalide, pešce in kolesarje. Ljubljanski župan Zoran Janković je že poleti povedal, da bodo poskušali v sodelovanju s podjetjem najti rešitev, ta teden pa je razkril, da bodo spomladi po mestu zarisali postajališča za ta prevozna sredstva.