Varnostniki, te dni sumničavi do vseh, so Borata gladko zavrnili. Foto: Reuters
Varnostniki, te dni sumničavi do vseh, so Borata gladko zavrnili. Foto: Reuters
Borat na filmskem festivalu v Torontu
Že možno, da je Borat persona non grata v Kazahstanu in v Washingtonu, a na filmskem festivalu v Torontu je bil prava zvezda. Foto: Reuters
Borat pred kazahstanskim veleposlaništvom
Seveda ni mogel mimo obiska kazahstanskega veleposlaništva v Washingtonu. Tudi tam ni bil zaželen. Foto: Reuters
Borat na filmskem festivalu v Torontu
Kazahstan by Borat: kmečka zaostala država z ženskami namesto oslov. Foto: Reuters

Agenti tajne službe so zavrnili britanskega komika Sacho Barona Cohena, našemljenega v kmečkega, antisemitskega novinarja, ko je ta skušal povabiti "premierja Georgea Walterja Busha" na projekcijo svojega novega filma o Boratovem kulturnem spoznavanju Amerike.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan je komik povabil tudi O. J. Simpsona, Mela Gibsona in druge "ameriške dostojanstvenike".

P. R. napori Kazahstana
Cohenova domislica je bila tempirana tako, da je časovno sovpadala z uradnim obiskom kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva, ki se bo danes sestal s predsednikom Bushem.

Nazarbajev in ostali visoki predstavniki Kazahstana se trudijo izboljšati podobo z nafto bogate nekdanje sovjetske republike in zagotoviti zahodu, da navkljub Boratovim trditvam njihov narod ne sestavljajo pijani antisemiti, ki ravnajo s svojimi ženskami slabše kot z osli. Kazahstan naj bi v desetletju postal eden izmed desetih največjih izvoznikov nafte na svetu.

Država je sicer ameriška zaveznica, ki ima svoje čete tudi v Iraku, požela pa je kar precej kritik na račun krhanja človeških pravic in sumljivih volitev (še dve vzporednici z ZDA).

Bo odgovoril tudi Uzbekistan?
Kmalu potem, ko je Nazarbajev slavnostno odkril kip pred kazahstanskim veleposlaništvom v Washingtonu, je Borat uradno kazahstansko reklamno kampanjo, ki se pojavlja v ameriških revijah, označil za "gnusne izmišljotine", ki naj bi jih sproduciral sosednji Uzbekistan.

"Če se bo pojavil še en izdelek uzbekistanske propagande, ki trdi, da ne pijemo fermentiranega konjskega urina, da ne kaznujemo peke žemljic s smrtno kaznijo in da ne izvozimo več kot 300 ton človeških sramnic na leto, nam ne bo preostalo nič drugega, kot da začnemo bombandirati njihova mesta z našimi katapulti," je izjavil Borat.

Dobrodošli v Boratastanu!
35-letni Cohen, sicer Jud, je nedavno zaigral v ameriški uspešnici kinoblagajn Talladega Nights, gostil pa je tudi komično TV-serijo Da Ali G Show na ameriškem kabelskem programu HBO in britanskemu Channel 4.

Kazahstanska vlada, ki se ne pusti kritizirati, pa je medtem že zagrozila s pravnimi ukrepi proti Cohenovemu Boratu, saj zunanjega ministra Romana Vasilenka skrbi, da bi kdo lahko vzel Borata resno: "On ni Kazahstanec. Kar on predstavlja, je Boratastan, država enega."