Balkon, s katerega britanska kraljeva družina pozdravlja privržence. Foto: Reuters
Balkon, s katerega britanska kraljeva družina pozdravlja privržence. Foto: Reuters

Palača, ki ima vodene oglede delov palače od leta 1993, prvič odpira vzhodno krilo stavbe, ki vključuje osrednjo sobo, kjer je ikonični balkon.

"Ta soba je bila del vzhodnega krila, ki sta ga naredila kraljica Viktorija in princ Albert. In princ Albert je bil tisti, ki je predlagal balkon," je povedala Nicola Turner Inman, kustosinja za dekorativne umetnosti pri Royal Collection Trust. "Prvič so ga uporabili leta 1851 za odhod vojakov v krimsko vojno. Torej je bil v uporabi že kar dolgo," je dejala.

V omenjeni sobi bo veliko pogledov deležen tudi na novo obnovljen steklen lestenec iz 19. stoletja v obliki lotosovega cveta.

Omogočen bo dostop tudi do rumene risalne sobe, v kateri so predmeti iz 18. stoletja, kot so nedavno obnovljene ročno poslikane kitajske tapete in ura Kylin. Drugi poudarki vključujejo kitajske imperialne svilene stenske obloge, predstavljene kraljici Viktoriji, pa tudi umetnine britanskega slikarja iz 18. stoletja Thomasa Gainsborougha, ki so na ogled na glavnem hodniku.

Poleg ogleda sob v vzhodnem krilu, ki se pogosto uporabljajo za sprejeme in sestanke ter trenutke na balkonih, vstopnice za 75 britanskih funtov vključujejo dostop do dvoran.