Koizumi v akciji. Foto: Reuters
Koizumi v akciji. Foto: Reuters
Bush, Koizumi, Presleyjevi in Laura Bush
Diplomatski odnosi med ZDA in Japonsko v najtesnejši obliki. Foto: Reuters
Bush in Koizumi
Bush je Koizumija popeljal v Japončevo pojmovanje raja. Foto: Reuters
Bush in Koizumi
Najbolj nenavaden diplomatski obisk v zgodovini ZDA? Foto: Reuters
Rasmussen in Bush
Bush na izletu z danskim premierom ni padel s kolesa. Foto: Reuters

Med keramičnimi opicami, talnimi in stenskimi zelenimi preprogami ter naslonjali v obliki živalskih glav Gracelandove Jungle Room se presrečni premier, Elvisov najbolj goreči oboževalec, ni mogel zadržati, da ne bi popolnoma stopil v lik pokojnega kralja rock'n'rolla.



Premier "ljubi nežno"
"Teksaški kavboj" je bil namreč že večkrat priča Koizumijovih izpadov, ko je slednji začel peti vsakokrat, kadar je naneslo na Presleyja. Tokrat je zbrane počastil s svojima interpretacijami Love me tender in Fools rush in. Da bi bil Koizumijev dolgo napovedovani obisk Elvisovega posestva v Memphisu še toliko bolj poseben, sta premieru Graceland razkazali kar Elvisovi najbližji - hči Lisa Marie in njena mati Priscilla Presley. Tudi njima je od sreče pijani Koizumi zapel: "I want you, I love you ... Hold me close, hold me tight," medtem ko se je obešal na Liso Marie.

V južnjaškem slogu
Obisk Gracelanda je končal dvodnevno diplomatsko srečanje japonskega premiera in ameriškega predsednika, trdnih zaveznikov. A niti pogovori o Severni Koreji, niti o Iraku niso poželi toliko medijskega zanimanja kot prav tura po Elvisovem domu. Bush navadno ni najbolj zagret za turistične atrakcije, zato je bil ogled največje atrakcije Tennesseeja (in morda celotnega ameriškega juga) znak velike naklonjenosti, ki jo vodja ZDA goji do Japonca. Kot poslovilno darilo mu je poleg dneva v beli graščini podaril še džuboks, poln Elvisovih hitov.

Bush in Koizumi sta se prvič srečala na isti dan, natanko pred petimi leti. "Moje sanje so se izpolnile," je dejal Koizumi, okrašen s sončnimi očali z zlatim okvirjem, medtem ko je par čakal, da ju za kosilo popeljejo na klasično memphiško roštiljado.

Kaloričen let
Na poti sta se ustavila še v narodnem muzeju za državljanjske pravice, v hotelu, kjer je bil umorjen Martin Luther King mlajši. Vrhunec dneva je bil, ko so iz zvočnikov na predsedniškem letalu Air Force One zadonele Love Me Tender, Don't Be Cruel in druge Elvisove zimzelene, prek DVD-ja je bilo mogoče gledati Kraljeve filme, stevardi pa so postregli s Presleyjevo najljubšo hrano, kalorično bombo: ocvrte sendviče z arašidovim maslom in banano, ob katerih je Bush pil kavo, Koizumi pa zeleni čaj.

Premierja je pri njegovi obsedenosti podpihoval še predstavnik Bele hiše za tisk Tony Snow, ki je, prav tako navešen z zlatimi sončnimi očali, razpredal o "domnevnem Elvisovem grobu" in oživljal legendo o nikoli umrlem kralju rock'n'rolla.

Pozoren predsednik
Bush občasno pripravi za svoje najdražje goste posebne poslastice: leta 2001 je mehiškega predsednika Foxa peljal v Toledo, Ohio, kjer sta nagovorila hispanske volivce, leto kasneje je poljski predsednik Kwasniewski pospremil Busha v poljsko kulturno središče v predmestju Detroita, z danskim premierom Rasmussenom pa je Teksačan letos junija obkrožil Camp David na kolesih.