Samčka sta stara dve leti, kar je za leoparde že doba odraslosti in v naravi čas, da se ločijo od staršev. Foto: Živalski vrt Ljubljana
Samčka sta stara dve leti, kar je za leoparde že doba odraslosti in v naravi čas, da se ločijo od staršev. Foto: Živalski vrt Ljubljana
V ljubljanskem živalskem vrtu bi čim prej potrebovali ustreznejše bivalne prostore za leoparde. Foto: Živalski vrt Ljubljana

Samčka sta stara dve leti, kar je za leoparde že doba odraslosti in v naravi čas, da se ločijo od staršev, je pojasnila Fischingerjeva in dodala, da je to idealno obdobje za premestitve živali. Živalski vrt, kamor potujeta, do zdaj perzijskih leopardov ni imel, zato je zanju pripravil novo, lepo in sodobno ogrado.

Fischingerjeva je poudarila, da gre pri omenjenih mladičih za podvrsto leoparda, ki je v naravi močno ogrožena, zato je vsaka žival zelo dragocena, "vzreja mladičev zavarovanih vrst pa za vsak živalski vrt pomeni velik ponos in priznanje strokovnega dela".

V ljubljanskem živalskem vrtu se ob tem zavedajo, da so ograde leopardov stare že več kot 30 let in da bi čim prej potrebovali ustreznejše bivalne prostore. "Želimo si, da bi se, kot je to pogosto v tujini, tudi med našimi uspešnimi podjetji našel sponzor in prispeval sredstva za sodobno, evropsko primerljivo ogrado za te čudovite živali," je povedala direktorica živalskega vrta Zdenka Fischinger.

Vzreja in menjava živalskih vrst, ki so v naravi ogrožene, predstavljata skupni naravovarstveni projekt živalskih vrtov, vključenih v evropsko zvezo, ki ima za določeno živalsko vrsto evropskega koordinatorja, ki je vrhunski strokovnjak za to vrsto živali. Vse menjave živali med živalskimi vrtovi tako potekajo po njegovem soglasju, je pojasnila Fischingerjeva.

Običajno gre za brezplačne oddaje presežnih mladičev. Pri tem se upoštevajo starost in izvor, sorodnost in genska kompatibilnost določenega para, namenjenega razmnoževanju, in ustreznost namestitvenih prostorov. "Živalski vrtovi, ki se na novo odločajo za gojitev kakšne vrste živali, običajno najprej prejmejo v vzgojo samce in šele čez določen čas morda tudi samice, saj je gojitev mladičev strokovno zahtevnejša naloga," je povedala Fischingerjeva.

Ljubljanski živalski vrt ima perzijske leoparde že vrsto let. Ker pa leoparda nista mogla imeti mladičev, so pred nekaj leti samico oddali živalskemu vrtu Jeruzalem v Izraelu. "Pozneje smo iz češkega živalskega vrta, kjer so imeli mladiče, dobili novo dveletno samico," je pojasnila Fischingerjeva. Ravno ta samica je pred dvema letoma prvič skotila mladiče, ki jih danes selijo v Italijo.