V času prvenstva, ko bodo popuščali živci, se lahko zatečete tudi k molitvi. Foto: EPA
V času prvenstva, ko bodo popuščali živci, se lahko zatečete tudi k molitvi. Foto: EPA

Croydonski škof, častiti Nick Baines, velik nogometni navdušenec in zagrizen navijač Liverpoola, je namreč sestavil več krajših molitev, ki bodo tako navijačem kot njihovim bližnjim v pomoč ob prihajajočem svetovnem nogometnem prvenstvu v Južnoafriški republiki.

Prva molitev prosi Boga, naj vse, ki bodo igrali na prvenstvu in ki bodo pomagali pri njegovi organizaciji, tiste, ki bodo v tem času obiskali Južnoafriško republiko, in tiste, ki bodo nogomet spremljali v domačih naslonjačih, vodi, ščiti in usmerja na pravo pot.

Bog, pomagaj jim, da nas bodo razumeli
Druga molitev govori o vseh tistih, ki jih nogomet ne zanima, in Boga prosi, naj jim podari "dar naklonjenosti", da bodo lahko svoje znance, prijatelje, sorodnike in sodelavce razumeli in jih ne bodo obsojali, če se bodo kdaj preveč vživeli v igro. Obenem pa škof Baines v molitvi prosi tudi za tiste, ki bodo nogomet spremljali, da bodo tudi poraze njihove reprezentance dobro prenesli.

"Najmanj polovica vseh prebivalcev (Anglije, op. a.) se na neki točki življenja zateče k molitvi. Vemo, da se bo vsakogar od nas tako ali drugače svetovno prvenstvo dotaknilo, zato je smiselno imeti na zalogi nekaj molitev, da jih lahko uporabimo, če jih bomo potrebovali," o tem, zakaj se je lotil sestavljanja nogometnih molitev, pravi Baines, ki je molitve sicer napisal za osebno uporabo, a se je novica o njihovem obstoju hitro razširila.

Zadnji dve Bainesovi nogometni molitvi:
- Gospod vseh narodov, ki si ustvaril celo vesolje, vodi, ščiti in usmerjaj vse, ki delajo ali igrajo na svetovnem nogometnem prvenstvu. Za vse naj bo to tekmovanje vir veselja, naj bo polno človečnosti in izkaz medsedbojne naklonjenosti med športniki. Amen.

- Gospod, v času, ko nas bo vse zajela nogometna vročica, blagoslovi nas z razumevanjem, naredi nas potrpežljivejše in nam nakloni dar sočutja in razumevanja, če bo potrebno. Amen.