Klavžar ob morski obali v španski pokrajini Andaluzija. Foto: EPA
Klavžar ob morski obali v španski pokrajini Andaluzija. Foto: EPA

Prva ga je opazila članica Društva za opazovanje in preučevanje ptic Marjeta Cvetko. O srečanju je obvestila fotografa Zorana Vidriha, ki je bil v službi, a se je nemudoma odpravil v akcijo.

"Izpustil sem vse iz rok, tekel domov po fotoaparat in ga našel na polju," je dejal za Radio Prvi. "Bila je edinstvena priložnost za fotografiranje. To je edini ptič te vrste trenutno v Sloveniji," je dodal.

Klavžarje vzrejajo v Avstriji. Ptič je bil opremljen s sledilnikom GPS. "Potoval je iz Avstrije proti Benetkam, v Tržaški zaliv do Trsta, čez Istro do Pulja, čez Kvarner do Reke, nato pa čez Ilirsko Bistrico in Javornike k nam na jezero," je njegovo pot opisal Zoran Vidrih.

Pet let staremu samcu klavžarju je ime Paride. Na Cerkniškem polju bi lahko ostal dan ali dva, največ tri. Fotograf ljubitelje ptic poziva, naj si ga pridejo ogledat čim prej, preden se odpravi do svojega prezimovališča na Kalabriji ali še kam bolj daleč.

Tudi če ga ne bo več, je Cerkniško jezero skozi vse leto raj za tiste, ki imajo radi pernate živali, saj se na njem zadržuje ali prezimuje več kot 300 vrst ptic.

Na Cerkniško jezero priletela redka in ogrožena ptica selivka