Le še nekaj dni loči vinogradnike od nove trgatve. Dejstvo, da so v dolenjskih kleteh še vedno precejšnje količine cvička, spravlja nekatere vinogradnike v obup. Pojavila so se celo namigovanja, da bodo morali presežek predelati v kis. Kaj o tem meni Vesna in kakšne naloge ima kot princesa, si lahko preberete v spodnjem intervjuju.
Kakšna je možnost, da bo treba naziv cvičkova princesa spremeniti v kisova princesa? Cviček je vino, ki si zasluži spoštovanje in zvestobo, saj so se že naši predniki močno trudili, da bi mu dodelili kakovost, ki jo danes ima, zato menim, da kljub vsem tegobam, ki trenutno tarejo vinogradnike, ne smejo obupati. Torej, tudi sama menim, da cvičkova princesa mora ostati princesa dolenjskega posebneža, saj je to nekakšna tradicija in s svojimi nastopi skušam promovirati to vino. Torej cviček in kis ne smeta imeti istega pomena, zato tudi cvičkova princesa ne sme postati kisova princesa.
Kako lahko princesa pripomore k spodbujanju pitja domačega cvička?
Tudi doma se nekako ukvarjamo z vinogradništvom in lahko povem, da nas osebno ne tarejo težave z viškom cvička. Vseeno s samo promocijo te kapljice in z raznimi degustacijami se lahko domačinom povrne veselje k užitju vina. Ker pa je v zadnjem času kultura pitja dosegla zelo visoko raven, pa je zato tudi tu nekakšna težava, saj ljudje ne "zlivajo" vino vase, ampak uživajo v kozarčku cvička.
S čim ste trenutno najbolj zaposleni?
Trenutno pa se tudi trudimo, da bi bili dozdajšnji kralji in princese cvička ter njihovi ambasadorji združeni v nekakšen klub, in sicer se naj bi imenoval Cvičkov dvor, ki bi z raznimi dejavnostmi še dodatno skušal priskrbeti tej žlahtni kapljici visoko raven na trgu vin.
S katerimi izzivi ste se v tem relativno kratkem času na prestolu že spopadli?
Nekako so minili že trije meseci, odkar sem bila okronana z nazivom cvičkova princesa. S svojim udejstvovanjem na raznih prireditvah in s svojimi govori poskušam dokazati, da ne smemo zanemariti te žlahtne kapljice.
Katera regija prideluje najboljši cviček?
Na tako vprašanje je težko odgovoriti, saj ne želim nikogar žaliti, vseeno pa menim, da je dolenjski vinorodni okoliš najprimernejši za pridelavo cvička. Če bi vprašali vinogradnike, pa bi dejali, da je najboljši cviček tisti, ki ga sam vinogradnik pridela v svojem vinogradu.
Kako gledate na tiste, ki so v preteklosti uvažali grozdje, ga predelovali in prodajali pod imenom cviček?
V preteklosti ljudje še niso imeli toliko znanja o vinu, kletarjenju, predvsem pa o kakovosti in pridelavi grozdja. Danes pa obstajajo razna predavanja, priročniki, kjer se lahko vinogradniki naučijo marsikaj novega. Taka dejanja pa so zame nedopustna, saj se je cviček bistril in zbistril v vino sodobnega človeka.
Kako se vam je življenje spremenilo po osvojitvi naziva?
Zagotovo se mi je spremenilo. Vsak moj nastop omogoči, da sem bolj prepoznavna, tako jaz kot tudi "moja žlahtna kapljica" cviček. Ob kronanju so mi vsi želeli srečo in mi velikodušno čestitali, počasi pa se je pojavila tudi nevoščljivost, ki pa je zelo redka.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje