Estanguet in Hidalgo v Seni. Foto: Reuters
Estanguet in Hidalgo v Seni. Foto: Reuters
Sorodna novica Francoska ministrica za šport skušala s plavanjem v Seni pomiriti kritike

Čistost reke Sene in tekmovanja v njej sta še naprej pereči vprašanji olimpijskih iger v Parizu. Pariška županja Anne Hidalgo in vodja organizacijskega komiteja iger Tony Estanguet – pridružil se jima je tudi prefekt regije Ile de France Marc Guillaume – sta tako daljinskim plavalcem in triatloncem skušala dokazati, da so skrbi pred olimpijskim nastopom odveč.

"Sena je izjemna," je med plavanjem izjavila Hidalgo, in potem ko je priplavala na kopno, poudarila, da je voda dobra, čeprav malce mrzla. Po reki so plavali približno 100 metrov.

Plavanje županje so prvotno načrtovali za junij, a so ga preložili zaradi predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji. Takrat se je na družabnih omrežjih pojavil ključnik jechiedanslaSeine, kar se prevede v: "Kakam v Seni". Nekateri so namreč grozili, da bodo v znak protesta proti olimpijskim igram na potrebo šli kar v reko.

To Anne Hidalgo ni odvrnilo od skoka v reko, kjer je bilo ob tej priložnosti tudi sedem varnostnih čolnov, poroča AP.

Gre tudi za prestiž

Pri svojem podvigu Hidalgo in Estanguet nista bila prva. 13. julija se je za enako potezo odločila tudi ministrica za šport Amelie Oudea-Castera, ki je v neoprenu naredila krog v reki v bližini mostu Alexandra III., kjer bodo tekmovanja. To je ministrica storila kljub zadržkom iz laboratorijev, ki nadzorujejo kakovost reke – v zadnjem obdobju je sicer večina analiz dobrih.

Po eni strani naj bi šlo tudi za prestiž, saj pogled v reko s pariških mostov ni vabljiv, po drugi strani pa bo, če televizijske kamere ponesejo sliko o plavalcih v "čisti reki" po svetu, to imelo velikanski pozitivni vpliv na promocijo francoske metropole.

Največja težava s čistostjo reke se pojavi ob obilnih padavinah

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za politike je obenem pomembno tudi vprašanje porabe javnih sredstev. Čiščenje onesnažene reke ter gradnja kanalizacijskih sistemov in čistilnih naprav sta državo stala ogromno – v to so vložili kar 1,4 milijarde evrov.

Največja težava s čistostjo reke se pojavi ob obilnih padavinah, a tudi na tem področju so bili v Parizu v večini uspešni. Slabše rezultate v laboratorijih v mestu vsaj za zdaj razlagajo z nizko temperaturo in neobičajno veliko količino padavin v zadnjih mesecih, poroča STA.

Suho vreme v zadnjem času je sicer razlog za optimizem. "Ne dvomimo o tem, da bomo na Seni izpeljali tekmovanja," pravi namestnik županje Pierre Rabadan, ki je v mestu odgovoren za projekt iger.

"Nikakor na prav, da bodo stvari med olimpijskimi igrami odvisne od sreče"

Bolj kritični so številni trenerji. "Seveda smo zdaj osredinjeni na plavanje v reki. Sama odločitev, da bo tekma v Seni, pa je vse od začetka veliko tveganje. Nikakor ni prav, da bodo stvari med olimpijskimi igrami odvisne od sreče," pravi selektor nemških plavalcev Bernd Berkhahn in dodaja, da bi se Francozi lahko izognili vsem težavam, če bi tekme izpeljali na reki Marni, kjer bodo tekmovali veslači.

Športnike na Seni skrbi tudi rečni tok, saj tekma poteka v krogih in plavati bo treba tudi proti toku. Glede na različne meritve se tok ob večji količini padavin močno okrepi in izvedba tekme zaradi tega ni mogoča. Tudi trenutno je reka trikrat bolj vodnata kot sicer v poletnih mesecih.