Koliko smolčkov bo na svet prijokalo 29. februarja 2008? Foto:
Koliko smolčkov bo na svet prijokalo 29. februarja 2008? Foto:
Rojstnodnevna torta
Smolčki - ljudje, rojeni 29. februarja, si za rojstnodnevno zabavo v običajnem letu rezervirajo kar dva dneva. Foto: EPA
29. februarja ženske že dolga stoletja snubijo svoje moške. Foto: Reuters

Prestopno leto ni vsako četrto leto, ampak tisto, ki je deljivo s štiri. Če pa je deljivo s sto, ni prestopno, razen, če je deljivo s štiristo. Prestopno leto je tako lahko tudi vsakih osem let. Zapleteno? Predstavljajte si, kako naveličani bodo te razlage šele naši vnuki in pravnuki, rojeni 29. februarja. Leta 2100 bodo morali namreč nešteto radovednežem s to formulo pojasnjevati, zakaj so leta 2096 lahko praznovali rojstni dan na dejanski dan rojstva, leta 2104 ga bodo spet lahko, leta 2100 ga pa ne morejo, ker je to leto sicer deljivo s štiri, ampak tudi s sto, s štiristo pa ne, zato leto 2100 pač ni prestopno.

Vedno več jih je, daj, pridruži se ...
Ljudem, ki so rojeni 29. februarja, se v angleščini reče leapers (izraz izhaja iz besede leap day, kar pomeni prestopno leto), pri nas v Sloveniji pa so se poimenovali kar smolčki in so tudi združeni v društvu iz istim imenom. Po vsem svetu naj bi bili kar štirje milijoni ljudi, rojenih 29. februarja, v Sloveniji 1.323, ta številka pa bo danes seveda še narasla zaradi novorojenčkov, ki bodo privekali na svet. V samostojni Sloveniji se je do zdaj rodilo 216 smolčkov - 52 jih je prijokalo na svet 29. februarja 1992, 54 leta 1996, 61 leta 2000 in 49 leta 2004.

Ste tudi vi rojeni 29. februarja? Zaupajte nam, kako praznujete svoj rojstni dan v spodnjih komentarjih, na forumu ali blogu.

Da se ne prepirata februar in marec ...
In kdaj je smolček polnoleten, če njegov polnoletnostni rojstni dan ne pride ravno na prestopno leto? Različno, pri nas prvega marca, v Angliji pa 28. februarja. Smolčkom pa 29. februar kot rojstni dan pride prav tudi v letih, ki niso prestopna. Tako imajo vsaj izgovor, da praznujejo kar dva dni skupaj. Da je mir v hiši, da ne bi 1. marec slučajno zameril 28. februarju, bi lahko dejali.

Vidiš, draga, spomnil sem se ...
In kdaj je lahko še koristen 29. februar kot dan posebne priložnosti? Kot dan obletnice poroke - iz moškega vidika, seveda! Zaradi vsega prahu, ki se v medijih in pogovorih ob kavi okrog 29. februarja dviguje v prestopnem letu, imajo možje več možnosti, da se bodo dejansko spomnili na obletnico poroke in svojo najdražjo razveselili z drobno pozornostjo.

Bodi moj za vedno!
In še za konec - ste vedeli, da je 29. februar že stoletja dan, ko ženske vzamejo stvari v svoje roke, pokleknejo pred moškega svojih sanj in ga prosijo za roko? Zato le pogumno, drage zaljubljene dame, danes je vaš dan!

Tina Hacler