Največ sladoleda je v Slovenijo prišlo iz Nemčije. Foto: BoBo
Največ sladoleda je v Slovenijo prišlo iz Nemčije. Foto: BoBo

V ZDA so v kongresu leta 1984 razglasili julij tistega leta za nacionalni mesec sladoleda, 15. julij pa za nacionalni dan sladoleda. Praznovanje se je obdržalo vse do danes, v nekaterih drugih delih sveta – tudi v Sloveniji – pa je v znamenju slavljenja te zmrznjene slaščice tretja nedelja v juliju.

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) se je v Sloveniji leta 2022 s proizvodnjo te ledene sladice ukvarjalo 54 podjetij. Od leta 2008 jih je bilo največ v letu 2018 (59), najmanj pa leta 2011 (37).

Lani je izvoz sladoleda po vrednosti in teži obsegal skoraj petkrat toliko kot uvoz

Predlani so države članice EU-ja proizvedle 3,2 milijarde litrov sladoleda ali za pet odstotkov več kot leto prej. Največja proizvajalka je bila Nemčija (620 milijonov litrov), sledili sta Francija (591 milijonov litrov) in Italija (571 milijonov litrov).

Slovenska država je lani uvozila 6047 ton sladoleda v vrednosti 22 milijonov evrov. Največ ga je prišlo iz Nemčije (1879 ton), sledili sta Hrvaška (1023 ton) in Italija (779 ton).

Slovenija pa je izvozila skoraj 28.745 ton te poletne osvežitve v vrednosti 104 milijone evrov. Največ sladoleda je potovalo v Združeno kraljestvo (6369 ton oz. za 26 milijonov evrov).

"Med poletnim vročinskim valom zaznamo še več povpraševanja kot običajno"

Na prodajo sladoleda vpliva več dejavnikov. Po besedah trgovcev in proizvajalcev sladoleda je najpomembnejši dejavnik lepo vreme oz. visoke temperature, ki vplivajo tudi na akcije v trgovinah. "Vpliv vremena pa je težko ločiti od preostalih dejavnikov – prodajna akcija, ki je vnaprej načrtovana, je na primer uspešnejša, če je vreme ugodno," so za STA pojasnili v Ljubljanskih mlekarnah in dodali, da je prodaja sladoleda lansko poletje, ko vreme ni bilo najlepše, zelo upadla.

Ljubljanske mlekarne v sladoledni sezoni, ki se začne po velikonočnih praznikih in traja do septembra, prodajo okoli 85 odstotkov vsega proizvedenega sladoleda, v preostanku leta pa preostalih 15 odstotkov. Podobne številke opažajo tudi trgovci.

Hofer poleti proda 80 odstotkov celotne količine sladoleda, petino pa v drugih letnih časih. "Med poletnim vročinskim valom zaznamo še več povpraševanja kot običajno," so povedali za STA. Podobno je v Sparu Slovenija, v katerem je prodaja sladoleda v poletnih mesecih po pričakovanjih večkratnik zimske, ta pa se še poveča v izredno vročih dneh.

Pestra izbira. Foto: BoBo
Pestra izbira. Foto: BoBo

Da različne akcije, promocije in popusti načeloma dodatno spodbujajo prodajo, so za STA potrdili v Lidlu, v katerem v poletni sezoni v primerjavi z zimsko prav opažajo povečano povpraševanje kupcev po sladoledu in posledično večjo prodajo.

Lani je liter sladoleda stal 4,29 evra

Za sladoled je bilo junija letos treba odšteti nekoliko manj kot leto prej. Lani je liter sladoleda stal 4,29 evra, porcija sladoleda s smetano pa 6,14 evra. Do letošnjega junija se je cena sladoleda znižala za 1,5 odstotka.

Nekatere sestavine za doma narejeni sladoled so se junija letos na medletni ravni po eni strani pocenile – sladkor za 4,2 odstotka, jogurt za dva odstotka in mleko za en odstotek. Po drugi strani pa so se jajca podražila za 0,5 odstotka, čokolada za 2,4 odstotka, sveže ali ohlajeno sadje pa za 9,6 odstotka.