Nogometaši padajo iz evforije v depresijo. Foto: EPA
Nogometaši padajo iz evforije v depresijo. Foto: EPA
Navijači zahtevajo le zmage. Foto: EPA

Še bolj presenetljivo je, da je bila raziskava opravljena pri italijanskih žogobrcih, ki imajo prav v tej državi status superzvezd, nekatere med njimi mediji in navijači imenujejo celo nogometni bogovi.

Raziskava, ki jo je opravil italijanski inštitut Eta Meta in je bila nedavno objavljena v časopisu La Gazzetta dello Sport, pa je pokazala, da so italijanski nogometaši precej nesrečni in razdraženi.

Za vzorec so vzeli 124 poklicnih igralcev, ki večinoma igrajo v dveh najvišjih prvenstvenih ligah, in odkrili popolnoma drugačno podobo od splošno sprejete.

Dobrodošli v svet stresa
Kar dve tretjini nogometašev je tako razkrilo, da so zaradi svojega poklica pod velikim stresom. Glavna vzroka njihovih strahov in zaskrbljenosti sta pritisk, da se morajo na vsaki tekmi odrezati dobro in biti v najboljši formi, ter strah pred poškodbo.

Stres pa večina izmed njih raje potlači v sebi, da bi navzven delovali kot srečne in močne osebnosti. Zato je njihovo glavno orožje to, da se umaknejo vase in poskusijo odmisliti ves pomp okoli sebe.

Veliko znancev, malo pravih prijateljev
Tretjina jih je dejala, da svoje negativne misli in frustracije najpogosteje stresajo na družinske člane oziroma partnerje. Eden izmed desetih nogometašev pa naj bi imel občutek, da nima nobenega pravega prijatelja in se zato počuti zelo osamljenega.

Za takšno počutje eden izmed petih igralcev krivi medije, ki naj bi nad njimi izvajali stalne in ponavljajoče se kritike, ki naj bi bile večkrat povsem neutemeljene.