Igra se je začela na Finskem, zdaj pa v njej sodeluje več evropskih držav. Foto: EPA
Igra se je začela na Finskem, zdaj pa v njej sodeluje več evropskih držav. Foto: EPA

Slovenci smo na žrebanju 16. maja dobili še drugi dobitek Jackpot v igri na srečo Eurojackpot, ki je vreden natančno (znate sploh prebrati?) 28.207.473,90 evra. Igralec je listek z dobitno kombinacijo vplačal v 20. krogu igre, zmagovalne številke pa so bile 9-28-36-42-43 ter dodatni številki 2 in 8.

Kot so še sporočili z loterije, se v skladu z Zakonom o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo ob izplačilu dobitka odšteje 15-odstotni davek, ki ga prejme občina stalnega prebivališča dobitnika. Po plačilu davka so tako izplačali 23.976.352,82 evrov.

V četrtek smo poročali, da sta srečni listek na bencinski črpalki v Žalcu vplačala domačina, ki si bosta nagrado razdelila. Vsaj tako je dejal žalski župan Janko Kos, ki se že veseli tudi nepričakovanih sredstev za občino, to je 4,2 milijona evrov.

Do zdaj največ 57 milijonov
Eurojackpot je mednarodna klasična igra na srečo, ki jo skupaj prireja 29 prirediteljev iz 14 evropskih držav. Loterija Slovenije v igri sodeluje od samega začetka, od marca leta 2012. Igro odlikuje izjemen sklad za glavni dobitek Jackpot, ki je vsak petek vreden najmanj 10 milijonov evrov in lahko doseže vrednost vse tja do 90 milijonov evrov.

Glavni dobitek Jackpot je bil do zdaj vplačan petnajstkrat: šestkrat v Nemčiji, trikrat na Finskem, dvakrat v Sloveniji ter po enkrat na Danskem, Norveškem, v Italiji in na Hrvaškem. Rekordni znesek je bil 4. aprila letos izplačan na Finskem - neverjetnih 57.275.841,60 evrov, slovenska dobitnika iz Žalca pa se lahko pohvalita s petim najvišjim zneskom v Eurojackpotu do zdaj.