David Caruso je ustvaril enega najprepoznavnejših likov serije, Horatia Caina. Foto: EPA
David Caruso je ustvaril enega najprepoznavnejših likov serije, Horatia Caina. Foto: EPA

Ustvarjalec franšize Anthony E. Zuiker je v sodelovanju s televizijsko mrežo CBS najprej posnel kriminalno serijo, ki spremlja delo forenzikov v Las Vegasu. Gledalci so lahko tako pred 16 leti prvič na malih zaslonih ugledali serijo Na kraju zločina (CSI: Crime Scene Investigation), ki je postala ena najbolj gledanih in priljubljenih serij.

Po velikem uspehu serije so se ustvarjalci odločili, da lasvegaško verzijo nadgradijo še z miamijsko različico serije, v kateri lahko v glavni vlogi spremljamo detektiva Horatia Caina, ki ga je upodobil David Caruso. Miamijski različici pa je sledila še newyorška.

Najprej se je z malih zaslonov leta 2012 po 232 epizodah poslovil Horatio Caine s svojo ekipo, leto pozneje so se poslovili še newyorški forenziki, medtem pa je izvirna serija vztrajala vse do septembra lani.

Spletni zločini gledalcev niso zanimali
Zuiker je sicer lani začel snemati novo različico Na kraju zločina: Splet, ki kljub izvrstni igralski zasedbi ni ponovila uspeha svojih predhodnic. Patricia Arquette, Ted Danson in James Van Der Beek, ki so v seriji preiskovali spletne zločine in prevare, so se morali od serije posloviti samo po dveh sezonah. Zadnji del druge sezone si je bilo mogoče ogledati marca letos, oboževalci pa so že čakali na tretjo sezono, ko jih je pred dnevi doletela novica, da je ne bodo dočakali. Serija namreč ni ponovila uspeha svojih predhodnic, zato je bila po besedah ustvarjalcev odločitev televizijske mreže, da jo ukinejo, popolnoma logična.

Hkrati s koncem serije Na kraju zločina: Splet je nastopil tudi čas slovesa tudi za franšizo. Skupno so sicer posneli kar 797 epizod.

Na podlagi priljubljene televizijske serije so sicer nastale videoigrice, romani in stripi, še poroča The Independent.