O blokiranju napovedane spremembe so se družinski člani že posvetovali tudi z odvetniki. Foto: Reuters
O blokiranju napovedane spremembe so se družinski člani že posvetovali tudi z odvetniki. Foto: Reuters

Kot smo že poročali, županja Pariza Anne Hidalgo na Eifflovem stolpu želi obdržati ogromne raznobarvne olimpijske kroge, ki so ga krasili v času olimpijskih in paraolimpijskih iger. Njena želja je, da tam ostanejo vsaj do leta 2028, ko bodo naslednje olimpijske igre v Los Angelesu.

Potomci oblikovalca stolpa Gustava Eiffla pa so napovedali, da se bodo borili proti temu, da krogi ostanejo na pariški znamenitosti, kot načrtuje županja, saj da "nasprotujejo kakršni koli spremembi, ki negativno vpliva na spoštovanje dela njihovega prednika". Trdijo namreč, da je olimpijski simbol "barvit, velik, postavljen na glavni aveniji pristopa k stolpu in ustvarja močno neravnovesje" v njegovi obliki ter "bistveno spreminja zelo čiste oblike spomenika".

Ohranjanje olimpijskih krogov na stolpu bi bilo po njihovem mnenju v nasprotju z "nevtralnostjo in s pomenom, ki ga je z leti pridobil Eifflov stolp, ki je postal simbol mesta Pariz in celo vse Francije po svetu," je njihovo družinsko združenje AGDE dejalo v izjavi za javnost.

Družina Eiffel zato predlaga, da bi krogi na stolpu ostali le do "konca leta 2024, ki pomeni konec olimpijskega leta". O blokiranju napovedane spremembe so se družinski člani že posvetovali tudi z odvetniki.

Sicer je 330-metrski Eifflov stolp, ki so ga dokončali leta 1889 za pariško univerzalno razstavo in je prvotno nameraval stati le 20 let, v lasti mesta Pariz. Glede na spletno stran je to najbolj obiskan spomenik na svetu, ki vsako leto privabi približno sedem milijonov ljudi – približno tri četrtine jih je iz tujine.