Organizatorji so prejeli številne domače in mednarodne pohvale za nemoten potek olimpijskih iger med najbolj ikoničnimi znamenitostmi Pariza. Foto: EPA
Organizatorji so prejeli številne domače in mednarodne pohvale za nemoten potek olimpijskih iger med najbolj ikoničnimi znamenitostmi Pariza. Foto: EPA

Županja Pariza Anne Hidalgo je konec julija izrazila željo, da kot dediščino za stalno ohranijo tri simbole letošnjih OI – olimpijske kroge na Eifflovem stolpu, olimpijski kotel na vrtu Tuilerije in kipe pomembnih osebnosti, ki so se iz Sene dvignili med odprtjem.

Sorodna novica Pariz želi, da po koncu OI za vedno ostanejo tudi olimpijski krogi na Eifflovem stolpu

Ena izmed njenih želja se je zdaj uresničila. "Krogi bodo ostali na Eifflovem stolpu. Kot županja Pariza lahko rečem, da je odločitev moja in imam soglasje Mednarodnega olimpijskega komiteja," je povedala pariška županja, ki je tako napovedala, da jih ne bodo odstranili po koncu paraolimipijskih iger, ni pa navedla, koliko časa bodo krasili pariško znamenitost.

Obenem je dodala, da bo pet lažjih krogov enake velikosti nadomestilo tiste, ki so zdaj pritrjeni na najbolj simbolnem spomeniku francoske prestolnice. Sedanji so namreč pretežki, da bi dolgo zdržali na stolpu.

Prav tako je ponovila svojo željo, da bi olimpijski kotel, v katerem je "gorel" olimpijski ogenj, ostal v vrtovih Tuilerije. Zadnjo besedo pri tem bo imel predsednik Emmanuel Macron, saj je lokacija državna last.

Sorodna novica Olimpijski kotel letos drugačen – ponoči lebdi, ogenj pa je iz vode in elektrike

Načrti za vnovično odobritev kopanja v delih reke Sene do poletja 2025

Organizatorji so prejeli številne domače in mednarodne pohvale za nemoten potek olimpijskih iger med najbolj ikoničnimi znamenitostmi Pariza, ki so zagotavljale slikovito ozadje med tekmovanji. Hidalgo je pozdravila uspeh olimpijskih in paraolimpijskih in poudarila, da "so se Francozi spet zaljubili v Pariz, ki ne bo nikoli več enak".

Omenila je tudi načrte za vnovično odobritev kopanja v delih reke Sene do poletja 2025. Med olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami so imeli organizatorji obilo težav in so morali nekatere treninge in tekmovanja v Seni prestavljati zaradi onesnažene vode.