Pet prepletenih obročev je skupaj širokih 29 metrov in visokih 15 metrov. Foto: Reuters
Pet prepletenih obročev je skupaj širokih 29 metrov in visokih 15 metrov. Foto: Reuters

Francoska prestolnica Pariz z Anne Hidalgo na čelu želi določene simbole poletnih olimpijskih iger 2024 obdržati še po koncu tega športnega spektakla.

Mednje spadajo tudi olimpijski krogi, ki so med prvim in drugim nadstropjem Eifflovega stolpa. Pet prepletenih obročev, ki so skupaj široki 29 metrov in visoki 15 metrov, je na višini 60 metrov pritrjenih na stran pariške znamenitosti, ki je obrnjena proti Seni. Vsak od njih ima premer devet metrov.

Sorodna novica Olimpijski kotel letos drugačen – ponoči lebdi, ogenj pa je iz vode in elektrike

Drugi simbol, vreden ohranitve, je po mnenju Hidalgo tudi olimpijski kotel, ki stoji pod ogromnim balonom na vrtu Tuilerije. Ogenj in kotel sicer letos nista "klasična" – olimpijskega ognja namreč ne poganja fosilno gorivo, ampak zgolj elektrika in voda. V obroču s sedemmetrskim premerom, ki je na dnu balona, je namreč 40 LED-svetilk, ki osvetljujejo oblak vodne pare. Tega proizvaja 200 visokotlačnih meglenih šob, da ustvarijo učinek migetanja in dima pravih plamenov.

Po zaključku iger si obenem po mestu želi postaviti tudi "kipe lepih žensk", ki so se med otvoritveno slovesnostjo dvignile iz Sene in predstavljajo pomembne osebnosti. "Že dolgo mislim, da bodo v Parizu v dobrih rokah, zlasti v 18. okrožju," je dejala.

Poudarila je, da si omenjeni "trije čudoviti simbolni umetniški predmeti zaslužijo našo popolno pozornost."

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je odprt za županjine želje. "Če mesto ali regija želi obdržati olimpijske kroge, smo tega veseli," je dejal tiskovni predstavnik MOK-a Mark Adams. Dodal je, da je odločitev v rokah vodstva mesta.