Kaj vse skriva poslopje državnega zbora? Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
Kaj vse skriva poslopje državnega zbora? Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci

Pošta, dokumentacija, knjižnica, avdio-videostudio, restavracija, tiskarna. To je državnozborsko zakulisje, ki je manj znano, je pa ključnega pomena za delovanje parlamenta – prav zato ob obletnici sprejetja zakona o državnem zboru vrata odprejo obiskovalcem.

"V soboto bomo drugič zapovrstjo organizirali dan odprtih vrat oz. dan DZ-ja, ki se po dnevu odprtih vrat, ki poteka enkrat mesečno, razlikuje po tem, da bomo pokazali skrite in razvpite kotičke DZ-ja," je dejala generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

Na oddelku za gradivo in pošto zadnja leta sicer zaznavajo vse manj pošiljk, glavna pisarna na mandat evidentira približno 120.000 dokumentov. Državnozborska knjižnica obsega 15.500 monografskih publikacij. Ker gre za specialno knjižnico, ta pokriva predvsem področja politologije, prava, zadev Evropske unije in domoznanstva.

Kaj je tisto, kar si recimo poslanci in njihove strokovne službe najpogosteje izposodijo? "Mislim, da odgovor ne bo presenečenje. To je komentar k ustavi. To je že čez leta daleč najbolj izposojana knjiga," je odgovoril Borut Peršolja, vodja raziskovalno-dokumentacijskega sektorja.

V sklopu knjižnice je tudi bogato založena časopisna čitalnica. "Trenutno imamo naročenih 175 časopisov in revij, od strokovnih, znanstvenih, tedenskih, mesečnikov, tujih in domačih. Vse to seveda tudi dostavimo na mize naših uporabnikov, poslank in poslancev ter zaposlenih v DZ-ju. Letno razdelimo od 60 do 70.000 izvodov. Naši kurirji raznosijo na mize," je še dejal Peršolja.

Poleg 90 poslancev je v DZ-ju tudi od 300 do 350 strokovnih sodelavcev in uslužbencev, ki opravljajo različne naloge, je pojasnila Zore Tavčar. V prostorih državnega zbora delujejo tudi parlamentarna tiskarna, avdiostudio, kjer skrbijo za zvok na prenosih sej, in restavracija, kjer vsak dan skuhajo približno 300 kav in več kot 200 kosil.