Izum bi lahko pomagal tistim, ki morajo v svoji prehrani zmanjšati količino soli. Foto: Reuters
Izum bi lahko pomagal tistim, ki morajo v svoji prehrani zmanjšati količino soli. Foto: Reuters

Povprečen odrasli prebivalec oziroma prebivalka Japonske na dan zaužije okoli 10 gramov soli na dan, to pa naj bi bilo dvakrat več, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Čezmerna količina soli in s tem natrija je povezana tudi s številnimi obolenji, med drugim tudi s povišanim krvnim tlakom.

Miyashita s sodelavci raziskuje različne načine, na katere tehnologija lahko spodbudi čutno izkušnjo človeka. Foto: Reuters
Miyashita s sodelavci raziskuje različne načine, na katere tehnologija lahko spodbudi čutno izkušnjo človeka. Foto: Reuters
Sorodna novica Hrano na televizijskem zaslonu je zdaj mogoče tudi okušati

"Da bi te bolezni preprečili, moramo zmanjšati količino soli, ki jo pojemo," je dejala Ai Sato iz podjetja Kirin Holdings, ki je v sodelovanju s profesorjem Homeijem Miyashito z univerze Meiji razvilo prav poseben pripomoček – nadgradili so jedilne paličice.

Nov izum so tako električne jedilne paličice, ki okrepijo slanost hrane. V tem primeru se ljudje izognejo zmanjšanju vnosa soli na običajen način, ki bi pomenil, da se morajo odpovedati najljubši hrani in uživati nezačinjeno hrano.

Pribor je pritrjen na zapestnico, v kateri je majhen računalnik. S pomočjo šibkega električnega toka računalniške paličice posrkajo natrijeve ione iz hrane, jedec pa, čeprav v hrani ni veliko soli, ob stiku z njimi vseeno čuti, da je jed dovolj slana – paličice občutek slanosti lahko povečajo do 1,5-krat.

Vsi sodelujoči se še vedno posvečajo izpopolnjevanju prototipa, ki so ga sprva preizkusili na tistih, katerih dieta vključuje zmanjševanje količine soli. Izdelek sicer želijo komercializirati že prihodnje leto.