Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kombinacija posnema okus hrane na zaslonu. Foto: Reuters
Kombinacija posnema okus hrane na zaslonu. Foto: Reuters

Prototip posebne naprave, ki so ji nadeli ime Taste the TV (TTTV), okusi televizijo, je japonski profesor oblikoval v zadnjem letu. "Cilj je, da ljudem, čeprav so doma, omogočimo izkušnje, kot je obrok v restavraciji na drugi strani sveta," je dejal Homej Mijašita z univerze Meidži in poudaril, da tovrstna tehnologija v času pandemije covida-19 lahko izboljša način interakcije ljudi z zunanjim svetom.

Profesor s študenti ustvarja različne naprave. Foto: Reuters
Profesor s študenti ustvarja različne naprave. Foto: Reuters

Naprava ima namreč 10 različnih stekleničk z okusi, ki pa se razpršijo v takšni kombinaciji, da ustvarijo in posnemajo okus določene hrane. Vzorec se "zavrti" na posebni higienski foliji, ki se da odstraniti, lahko pa tudi na plastičnem pladnju. Gledalec tako lahko poliže in poskusi tisto, kar vidi na zaslonu, pa naj bo to kuharska igra ali pa digitalni meni.

Izdelava tržne različice prototipa naj bi sicer stala 100.000 japonskih jenov (okoli 773 evrov), iznajdba pa bi bila lahko uporabna tudi za someljeje in kuharje, ki bi se učili na daljavo. V teku naj bi bili sicer tudi dogovori s podjetji, ki bi na primer tehnologijo pršenja uporabila za naprave, ki bi okus pice ali čokolade prenesle na kos popečenega kruha.

Mijašita sicer s skupino 30 študentov sodeluje pri ustvarjanju raznolikih naprav, ki so povezane z okusom – med drugim so izdelali tudi vilice, ki obogatijo okus hrane.