Dama reda britanskega imperija  je  naslov prejela za zasluge za igro in dobrodelnost. Foto: EPA
Dama reda britanskega imperija je naslov prejela za zasluge za igro in dobrodelnost. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II.
Na seznamu odlikovancev je prvič več žensk kot moških. Foto: Reuters

88-letna igralka, ki je v prej omenjeni seriji nastopala kot Jessica Fletcher, je ob novem letu zaradi zaslug za igro in dobrodelnost prejela naslov dame britanskega imperija, v preteklosti pa se je "okitila" še z naslovom poveljnik reda britanskega imperija.

Med izbranci, ki jim je britanska kraljica Elizabeta II. ob novem letu podelila naslove, je tudi DJ Pete Tong, piše ameriška revija The Hollywood Reporter. Na tokratnem seznamu odlikovancev, na katerega se uvrstijo "ljudje z vseh področij, ki so pomembno zaznamovali svojo skupnost", je prvič več žensk kot moških.

Tong je naziv člana reda britanskega imperija prejel za zasluge za radio in glasbo. Didžej vodi oddajo na BBC Radio 1, sodeloval pa je tudi pri glasbi za filma Obala in 24-urni žurerji. Tong se je septembra zaradi obveznosti sicer preselil v Los Angeles, a ostaja tudi voditelj na BBC-ju.

Kdo se je še okitil z naslovom?
Med odlikovanci so iz sveta medijev, glasbe in zabave še igralka in scenaristka Ruth Jones, ki je ustvarila serijo BBC Gavin & Stacey, igralka Penelope Keith, poznana po vlogi v seriji iz 70. let preteklega stoletja The Good Life, igralec in pevec Michael Crawford, mezzosopranistka Katherine Jenkins ter Kathleen Mary Kinninmont, izvršna direktorica britanske izpostave Women in Film and Television.

Poleg tega se je na seznam uvrstil tudi zdravnik Marcus Setchell, nekdanji kraljičin ginekolog, ki je na svet pomagal princu Georgeu, sinu princa Williama in njegove izbranke Catherine.