Kljub temu so prebivalci še vedno navdušeni nad račko, ki je ostala. Foto: Reuters
Kljub temu so prebivalci še vedno navdušeni nad račko, ki je ostala. Foto: Reuters

Pred kratkim se je v hongkonško pristanišče Victoria po desetih letih spet vrnila velikanska gumijasta račka, ki pa je tokrat s seboj pripeljala prijateljico. Bili sta namreč del umetniške instalacije nizozemskega umetnika Florentijna Hofmana, ki jo je poimenoval Double Ducks, v upanju, da bosta mestu prinesli veselje in srečo.

Sorodna novica V Hongkongu po desetletju znova čofota velika gumijasta račka, tokrat ima tudi sopotnico

Čeprav je bil načrtovano, da bosta 18-metrski napihljivi rumenki tam čofotali dva tedna, pa je ena izmed njiju po nekaj dneh na žalost že omagala – zaradi neznanega razloga se je izpraznila. Organizator razstave, umetniški studio AllRightsReserved, to še raziskuje.

Številni prebivalci – nekateri so nosili tudi majico, masko in modne dodatke z motivom gumijaste račke – ki so do pristanišča v žgoči vročini prišli v upanju, da bodo videli račji dinamični duo, so bili razočarani. "Upali smo, da bomo videli dve rački, a je vseeno prav tako srčkano, da je ena izpraznjena. Morda je to zato, ker je v Hongkongu prevroče," je povedala ena izmed obiskovalk.

Nekateri menijo, da sta bili rački za Hongkong pozitivni, predvsem v časih, ko je družba slabo razpoložena. Po besedah kustosa ustvarjalnega studia AllRightsReserved sta raci dejansko podobni simetričnim kitajskim znakom "ši" za srečo in "peng" za prijatelje. Hofman, ki sta ga za instalacijo gumijaste račke navdihnila zemljevid sveta in gumijasta račka, je leta 2007 na Nizozemskem začel svetovno turnejo in se ustavil v pristaniščih od Francije pa tudi do Brazilije, v Hongkongu je bila leta 2013.