Žlica sladoleda zadostuje, da smo srečni. Foto:
Žlica sladoleda zadostuje, da smo srečni. Foto:
V vročih poletnih dneh se prileže kepica sladoleda. Foto: EPA
Boljše, da jeste industrijski sladoled, ki je termično obdelan in zapakiran. Foto: EPA

Tako menijo strokovnjaki z inštituta za psihiatrijo v Londonu, ki so raziskovali aktivnost možganov po zaužitem sladoledu.

V klinični raziskavi so spremljali aktivnost možganskih celic v stanju mirovanja in po zaužiti kepici. Izkazalo se je, da že ena žlica sladoleda povzroči občutek ugodja in užitka ter tako naredi ljudi srečnejše.

Kdo poje največ sladoleda?
Sicer pa so največji ljubitelji sladoleda prebivalci Nove Zelandije, ki letno pojedo povprečno 26,3 litra sladoleda na človeka. Sledijo jim Američani, ki zaužijejo 22,5 litra sladke pregrehe. V Evropi so na prvem mestu Švicarji s 14,4 litra na človeka, drugi so Švedi s 14,2 litra, Danci z 9,2 litra, Italijani ga letno pojedo 8,2 litra na človeka, Francozi si ga privoščijo 5,4 litra, Nemci pa 3,8 litra. Slovenci največ sladoleda pojemo poleti, poraba te sladice pa narašča tudi pozimi. Sicer pa v severni Evropi sladoled jedo skozi vse leto.

Sladoled je sladica, ki ima visoko hranljivo vrednost in je dober vir energije. Tudi poleti je manj nevaren za grlo kot kakršna koli mrzla pijača, saj ga po navadi počasi ližemo in se tako že v ustih stopi.

Sladoled se hitro pokvari
Sicer pa je sladoled hitro pokvarljivo blago. Zato je boljše, da jeste industrijski sladoled, ki je termično obdelan in zapakiran. Tako se boste izognili morebitnim prebavnim motnjam in zastrupitvi s salmonelo. Najboljše je, da ga hranite v zamrzovalni skrinji pri 18 stopinjah Celzija pod ničlo. Poleg tega pa odmrznjenega sladoleda ne smete ponovno zamrzniti.

Če pazite na kalorije: 100 gramov sadnega sladoleda ima 160 kalorij, vaniljinega 200 kalorij, lešnikovega 240 kalorij in čokoladnega 325 kalorij.