Vzorci se odvzamejo s kapalkami iz pijač udeležencev in vstavijo v epruveto s kemičnim reagentom. Foto: Reuters
Vzorci se odvzamejo s kapalkami iz pijač udeležencev in vstavijo v epruveto s kemičnim reagentom. Foto: Reuters

Največji španski festival elektronske glasbe Medusa Sunbeach je postavil šotore, kjer lahko veseljaki testirajo svojo pijačo in se tako prepričajo, da ne vsebuje psihoaktivnih snovi, ki bi v njej pristale brez njihovega soglasja.

Na tako imenovani "vijoličasti točki" festivala na plaži v vzhodni Španiji prvi kompleti za testiranje v državi odkrijejo GHB, znanega tudi kot tekoči ekstazi, mamilo brez barve in vonja, ki deluje kot zaviralec osrednjega živčnega sistema. V zadnjih letih je ta snov postala razvpita kot droga za posilstvo (t. i. date-rape drug). Testi so tako način za preprečevanje spolnih zlorab.

V tej pijači ni bilo mamil. Foto: Reuters
V tej pijači ni bilo mamil. Foto: Reuters

Vzorci se odvzamejo s kapalkami iz pijač udeležencev in vstavijo v epruveto s kemičnim reagentom. Če tekočina vsebuje GHB, se obarva svetlo rdeče. Protokol zahteva obveščanje služb za nujno pomoč in organov kazenskega pregona, kadar koli pride do pozitivne reakcije.

"Mislim, da je vijoličasta točka zelo pomembna. Na festivalu si obkrožen z veliko ljudmi in pogosto je, da ti nekdo nekaj podtakne v pijačo, ne da bi opazil," je za Reuters povedala 18-letna udeleženka festivala. K temu je 23-letnica, ki prav tako uživa na glasbenem dogodku, dodala, da je "pomirjujoče, da obstaja kraj, kamor veš, da se lahko obrneš po pomoč ali nasvet, če se ti kaj zgodi".

Vijoličaste točke, katerih ime izhaja iz vijoličaste barve, povezane s feminističnim gibanjem, se v zadnjem času pojavljajo na javnih dogodkih, kot so sejmi in koncerti. So pobuda španskega ministrstva za enakost, ki v sodelovanju z lokalnimi vladami, želi pomagati žrtvam in pričam spolnega nadlegovanja in zlorabe ter nasilja na podlagi spola. Socialne delavke na teh točkah se namreč odzovejo tudi na morebitne primere tovrstnega nasilja.