Grčija, ki s fračo meri v edino oko kiklopske Angele Merkel. Foto: Reuters
Grčija, ki s fračo meri v edino oko kiklopske Angele Merkel. Foto: Reuters
Ga prepoznate? Tako Vladimir Putin napenja svoje (vojaške) mišice. Foto: Reuters

Kot vsako leto je bilo tudi tokrat v ospredju aktualno družbenopolitično dogajanje. V Kölnu so s številnih paradnih vozov, med katerimi jih je bilo nekaj s politično in satirično tematiko, gledalcem metali sladkarije. Organizatorji so sicer odpovedali načrte za paradni voz, s katerim bi se poklonili žrtvam januarskega terorističnega napada na satirično revijo Charlie Hebdo v Parizu.

Precej hvaležna tema za norčevanje je očitno tudi dogajanje po grških volitvah in nemški odziv nanj - na povorkah tako ni manjkalo podob Angele Merkel, Aleksisa Ciprasa in drugih različnih simbolov grško-nemških odnosov.

Poleg vozov na povorkah ni manjkalo niti veseljakov v takšnih ali drugačnih pustnih maskah, pri čemer se jih je večina predvsem skupinskih mask potrudila izpostaviti kakšno družbenopolitično sporočilo.

Kljub ugibanjem, da bi zaradi varnostnih tveganj lahko odpovedali tudi marsikatero današnjo povorko, je pustno rajanje potekalo brez ovir, a pod večjim policijskim nadzorom. V Braunschweigu so nedeljsko povorko odpovedali, ker je policija iz zanesljivih virov izvedela, da obstaja "konkretna nevarnost napada z islamističnim ozadjem".