29-letni Turek bi verjetno še vedno rasel, če mu ne bi pomagali zdravniki. Foto: EPA
29-letni Turek bi verjetno še vedno rasel, če mu ne bi pomagali zdravniki. Foto: EPA

29-letni Turek Sultan Kosen se je že pred leti zaradi svoje izjemne višine soočal s številnimi težavami, najhuje pa je bilo to, da še vedno ni in ni nehal rasti. Zdravniki so kmalu ugotovili, da je njegova višina posledica tumorja na hipofizi (gre za žlezo v koščeni vdolbini lobanjskega dna), ki zaradi tega izloča preveliko količino rastnega hormona.

Če se tvorba razvije še pred najstniškim obdobjem, lahko vodi celo v gigantizem, kar se je zgodilo tudi v Kosenovem primeru. Ker je bilo dva metra in pol višine vseeno preveč, je maja 2010 poiskal pomoč zdravnikov v raziskovalni bolnišnici virginijske univerze (University of Virginia Medical Center) v ZDA.

Z zdravili in posegom so ustavili rast
Pod vodstvom endokrinologinje Mary Lee Vance so ga začeli zdraviti z novim zdravilom, ki naj bi pomagalo uravnavati proizvedeno količino rastnega hormona, na koncu pa povsem ustaviti njegovo nastajanje. Nato so na vrsto prišli nevrokirurgi na čelu z vodjo, Jasonom Sheehanom, ki so tumor z neinvazivnim postopkom odstranili, sledili pa so dolgi meseci čakanja in upanja, da je postopek uspel.

Pred tremi meseci pa so turški zdravniki, ki so Kosenovo stanje spremljali od takrat, ko se je vrnil v domovino, na podlagi rednih merjenj sklenili, da je končno nehal rasti. Sheehan je za televizijsko mrežo Fox povedal, da je izjemno zadovoljen, ker so 29-letniku končno uspeli pomagati, saj bi lahko bilo, če bi še naprej rasel, to zanj usodno.

Ima tudi največje dlani
Kosen je bil sicer v Guinnessovo knjigo rekordov vpisan kot najvišji človek, ko je meril štiri centimetre manj (246,6), poleg tega pa je lastnik še enega rekorda - pohvali se namreč lahko z največjimi dlanmi (te merijo 27 centimetrov in pol). Do maja lani je bil tudi človek z največjimi stopali (36,5 cm), a ga je prehitel Brahim Takioullah.