Nastopajoči na zadnjem, četrtem večeru stand up komedije Panč, vključno s povezovalcem in organizatorjem festivala Andrejem Težakom Teškijem. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Nastopajoči na zadnjem, četrtem večeru stand up komedije Panč, vključno s povezovalcem in organizatorjem festivala Andrejem Težakom Teškijem. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Izjava soorganizatorja in organizatorja Panča
Izjave komikov na sklepnem večeru Panča 2010
Izseki iz 4. večera Panč 2010

MMC se je udeležil sklepnega večera Panča 2010, na katerem smo se tako kot v vsakem večeru festivala iz srca in na ves glas nasmejali šestim komikom.

Stand up komedija je najbolj prepoznavna po izjemnem deležu avtorstva posameznega nastopajočega. Ne samo da si stand up komiki sami pripravijo scenarij, tudi izbira (praviloma necenzurirane) tematike in seveda interpretacija sta od a do ž njihovo avtorsko delo.

Koga smo poslušali v sklepnem večeru Panča 2010?
Občinstvo je najprej nasmejal debitant Panča Dušan Tomić, izjemen glasbeni intepretator domačih in tujih glasbenikov. Nasledil ga je Sašo Stare, ki je na Panču nastopil že lani. Postregel nam je z izjemno samozavestnim nastopom, ki se je dotikal (samo)izpovedi o odraščanju in odnosu z nasprotnim spolom. In že smo se lahko nasmejali izredno prikupnemu Madžaru po imenu Galla Miklos. V svoj nastop je vklučil celo elemente opernega petja in ... nespregledljivo in ne neslišno očarljivo pogovorno angleščino, ki jo hočeš nočeš moraš vzljubiti, pa čeprav se ti po prvih nekaj minutah zdi, da bo to težavno delo. Igralec Klemen Mauhler je kot vedno navdušil z izjemno dodelanimi interpretacijami in imitacijami najbolj raznolikih slovenskih ter tujih znanih osebnosti. Njegova sposobnost hitrega menjavanja obrazne mimike in glasu je preprosto neverjetna.

Boštjan Gorenc - Pižama, stari znanec odrov in televizije, je poskrbel za "metalski dramski krožek iz pekla" kakor tudi osebno izpoved iz svojega novega doma ter ljubezenskega razmerja, kar je verjetno prišlo prav marsikateremu moškemu. Stand up večer kakor tudi celoten Panč 2010 pa je imel čast končati Američan Scott Capurro. Brez cenzure in vljudnostnega celofana je povsem odkrito in neposredno pripovedoval o svoji spolni usmerjenosti ter prigodah, ki so se mu že zgodile ali pa je o njih le razmišljal. Z njim je v Slovenijo pripotoval tudi njegov fant. Igralec Scott je slovenskemu občinstvu brez dvoma pokazal, kaj pomeni imeti jasno osebnostno stališče do precej kontroverznih tem, od rasizma, otrok do spolne usmerjenosti in podrobnosti v povezavi z njo.

Prihodnost Panča?
O njej sta v priloženem videoposnetku spregovorila organizatorja festivala Andrej Težak Tešky in Tin Vodopivec. Ni skrivnost, da se bo Panč še naprej razvijal v svojem mednarodnem duhu.

V mesecu januarju sledi že zimski podmladek Panča, ki bo v nasprotju s tretjim poletnim upihnil drugo svečko. Vsi štirje večeri festivala so bili razprodani (tri večere so predstave potekale na Grajskem dvorišču, en večer pa v Cvetličarni), kar je nedvomno dokaz, da so stand up nastopi za slovensko občinstvo privlačna ponudba. Organizatorja razmišljata tudi v tej smeri, da bi v Sloveniji potekalo še več stand up nastopov tudi v malce manjših krajih, kjer stand up morda še ni tako uveljavljen kot na primer v Ljubljani, Mariboru in drugih večjih slovenskih mestih.

Zakulisne fotografije in izjave
Pred uradnim dogajanjem in po njem na odru festivala smo se s fotoaparatom in kamero odpravili v zaodrje, kjer je nastalo nekaj fotografij in prikupnih stand up izjav. Oglejte si jih v priloženem videoposnetku in fotogaleriji.

Američan Scott Capurro nam je razkril, kaj meni o slovenskem občinstvu, ki je okrog pol ure poslušalo njegovo homoseksualno osebno izpoved. Sašo Stare se bo še naprej razvijal "normalno". Kako mu bosta pri tem pomagala Pižama in Vid Valič? Kliknite na videoposnetek in odgovor bo več kot na dlani. Dušan Tomić želi biti "zraven", ne pa preveč v ospredju!? Zakaj je tako?



Izjava soorganizatorja in organizatorja Panča
Izjave komikov na sklepnem večeru Panča 2010
Izseki iz 4. večera Panč 2010